Прокурор дізнався, що підсудна не є службовою особою, лише під час розгляду справи в суді

25 Квітня 2018

Сихівський районний суд Львова 17 квітня призначив 8,5 тис. грн штрафу екс-працівниці Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Львові, яку рік тому затримали при отриманні . Про стало відомо з вироку суду, який оприлюднили в Єдиному державному реєстрі судових рішень 20 квітня.

Головний спеціаліст організаційного та бухгалтерського забезпечення Інспекції ДАБК у Львові Божена Стрихар отримала $500 за те, що посприяє в здачі квартири в експлуатацію та видачі відповідного сертифікату. Квартиру в памятці архітектури місцевого значення переплановували і розширювали за рахунок горища.

Досудове розслідування проводили за ч. 3 ст. 368 ККУ (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою), якою нині передбачено 5-10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Обвинувальний акт щодо Стрихар надійшлов до суду у травні 2017-го з тією ж статтею обвинувачення. Однак у вироку вказано вже іншу статтю — ч. 3 ст. 354 ККУ (підкуп працівника підприємства, установи чи організації). Такі дії передбачають м’якіше покарання — штраф 250 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або 100-200 годин громадських робіт, або 2 роки обмеження волі, або позбавлення волі на той самий строк. Як випливає з вироку, лише під час розгляду справи в суді виявилось, що Божена Стрихар чомусь не є службовою особою.

На суді Божена Стрихар повністю визнала свою провину за ч.3 ст. 354 ККУ. Суд врахував її щире зізнання, а також те, що обвинувачена не працює, незаміжня, виховує дитину та не має судимостей, і призначив їй покарання у вигляді штрафу 8,5 тис. грн.

У березні цього року Божена Стрихар подала до НАЗК декларацію після звільнення. Згідно з нею, єдина нерухомість — це львівська квартира площею 49 кв. м, де вона володіє 50%. Вона також єдина в сім’ї отримала дохід в 2017-му, вказавши 44,6 тис. грн зарплати та 43,5 тис. грн допомоги по безробіттю.