Комунальні і збиткові

Більшість комунальних підприємств Львова та Львівської області є збитковими. При цьому збитки є суттєво більшими, ніж прибутки тих, хто заробляє на себе
05 Січня 2018

Більшість комунальних підприємств Львова та Львівської області є збитковими. При цьому збитки є суттєво більшими, ніж прибутки тих, хто заробляє на себе. Ми проаналізували фінансові звіти 30 комунальних підприємств Львова та Львівської області. З них тринадцять є прибутковими. Ще два підприємства, попри запити, так і не надали своїх фінансових звітів. Тобто половина підприємств, що попали у вибірку, є збитковими. При цьому варто зауважити, що прибутки КП є дуже незначними, а от збитки бувають суттєвими. Ми аналізували фінансові звіти комунальних підприємств за 2015 та 2016 роки.

Не бачите прибуток? А він є

Серед прибуткових комунальних підприємств Львівської області виділяється КП Львівської обласної ради «Підприємство автотранспортного обслуговування». Два роки поспіль воно закінчувало фінансовий рік із прибутком трохи більше ніж одна тисяча гривень – 1,2 тис. грн  та 1,1 тис. грн. Це підприємство займається автотранспортним обслуговуванням Львівської обласної ради та обласної адміністрації. Крім того, надає нерегулярні транспортні послуги. При цьому витрати підприємства стабільно на рівні 1,76 млн грн, які підприємство майже покриває зі свого доходу.

Натисніть на зображення для збільшення

Найбільший прибуток з проаналізованих підприємств показало червоноградське КП «Червонограджитлокомунсервіс», яке у 2016 році заробило 3,7 млн грн. Цікаво, що у 2015 році воно було збитковим, щоправда, не значно – в мінусі було лише 131 тис. грн. Чистий дохід підприємства за реалізацію послуг у 2016 році склав 27,7 млн. грн, при їх собівартості у 24,8 млн грн. А витрати на заробітну платню – 14,4 млн грн.

ЛКП «Виробничо-реставраційний комбінат обрядових послуг» заробив 91 тис. грн, що майже у п’ять разів більше ніж у 2015 році, який підприємство закінчило з прибутком лише у 20 тис. грн.

Суттєві прибуткові зміни виявились і у комунального підприємства Львівської обласної ради «Бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки», яке у 2016 році отримало прибуток у розмірі 434 тис. грн, а у 2015 – 89 тис. грн.

Прибуток у розмірі 1,8 млн грн у 2016-му отримало також Львівське комунальне підприємство «Адміністративно-технічне управління», яке займається розміщенням зовнішньої реклами. У 2015 році підприємство також було прибутковим, але сума вдвічі менша – 722 тис. грн.

А єдиним прибутковим теплогенеруючим підприємством виявилось «Стрийтеплоенерго», прибуток якого у 2016 році склав 2,5 млн грн. Щоправда, це менше ніж у 2015, коли підприємство заробило 3,3 млн грн.

Якщо збитки – то великі

Найбільш збитковими серед комунальних підприємств виявились львівські комунальні підприємства, що забезпечують життєдіяльність міста.

Як раніше повідомляв директор департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради Сергій Бабак, 12 міських комунальних підприємств закінчили 2016 рік з загальним збитком у 861,8 млн грн. Серед них такі великі міські підприємства-монополісти як «Львівводоканал», «Львівелектротранс», «Львівавтодор», «Львівспецкомунтранс», «Львівтеплоенерго» тощо.

Натисніть на зображення для збільшення

Збитки комунальників пояснюють відсутністю відшкодування різниці тарифів  з державного бюджету. Наприклад, для «Львівтеплоенерго» це відшкодування мало скласти 110 млн грн, а для «Львівводоканалу» – 18,4 млн грн. Якби ці кошти надійшли, це дало б можливість покращити фінансовий стан підприємств.

В результаті «Львівводоканал» 2016 рік завершив із збитком у 124,2 млн грн. За рік підприємство реалізувало продукції на 358,3 млн грн, при собівартості 352,9 млн грн. На заробітну платню,у львівському водоканалі за рік витратили 89,8 млн. грн при середній кількості працівників у 1738 осіб. Водночас на такий рядок звіту як «інші операційні витрати», куди зокрема входять відрядження та послуги зв’язку, бухгалтер водоканалу записує 105,2 млн грн. А зарплата директора підприємства, становить в середньому 27,2 тис. грн на місяць.

Зі збитком у 184,2 млн грн закінчило 2016 рік і КП «Львівтеплоенерго». Це суттєво більший збиток, аніж у попередній 2015-ий, коли він становив 44,8 млн грн. При собівартості реалізованої продукції на суму 1,14 млн грн, доходу з цього підприємство отримало 1,03 млн. грн. А загальні витрати підприємства у 2016 році склали 1,23 млрд грн.

Найбільш збитковим серед проаналізованим підприємств виявилось КП «Львівавтодор», яке займається паркуванням та ремонтом міських доріг. 2016 рік підприємство закінчило із збитком у 204,1 млн грн. Попередній 2015-ий – зі збитком у 186,4 млн грн.

Згідно з фінансовим звітом, підприємство отримало чистий дохід від реалізованої продукції у сумі 9,5 млн грн, при собівартості 5,1 млн грн. На оплату праці було витрачено 8,1 млн грн, а от інші операційні витрати становили 148,3 млн грн. Підприємство має довгостроковий кредит у сумі 630,5 млн грн.

При цьому «Львівавтодор» має велику дебіторську заборгованість у сумі 277,6 млн грн, а у 2015 році вона становила 621,4 млн грн.

Нам не вдалось отримати офіційну інформацію про фінансовий стан одного з найбільш цікавих для аналізу підприємств «Львівспецкомунтрансу», яке займається вивезенням сміття у місті Львові. Адже його фінансові показники за минулі роки на даний момент закриті для громадськості. Це пояснюють кримінальними провадженнями, в рамках яких були вилучені документи.

Але це підприємство є одним з тих, чий статутний фонд поповнюють особливо активно з міського бюджету. Щоправда, основне поповнення статутного фонду відбувалось протягом 2017 року, наприклад, лише у січні 2017-го «статутник» поповнився на 97 млн грн для закупівлі сміттєпереробного обладнання.

А щодо 2016 року, то згідно із звітом керівника підприємства, у 2016 році підприємство отримало з міського бюджету 122,4 млн грн. Станом на 1 січня 2017 року залишок становив 24 млн грн і витратили протягом січня.

Збитковою виявилось і охоронне міське КП «Муніципальна варта». Згідно з фінансовим звітом цього комунального підприємства за 2016 рік, збиток склав 10,7 млн грн. Дохід від реалізації, в даному випадку послуг, склав 3,1 млн грн при їх собівартості 5,7 млн грн.

А от комунальна телекомпанія Львівської обласної ради «Львів-ТБ» два роки поспіль має нульовий прибуток та збиток. Підприємство хоч і не є прибутковим, але не є і збитковим. Згідно з фінансовим звітом «Львів-ТБ» у 2016 році компанія витратила 9,5 млн грн і стільки ж заробила.