Пустомитівські освітяни двічі «продинамили» торги, щоб купити газ у найдорожчого постачальника

10 Квітня 2017

Відділ освіти Пустомитівської районної державної адміністрації двічі відмінив відкриті торги на закупівлю газу через те, що тендерний комітет не зміг протягом 5 робочих днів розглянути найдешевші пропозиції. В результаті газ замовили без конкурсу, та ще й у найдорожчого постачальника.

Вперше освітяни оголосили торги на газ з очікуваною сумою на майже 18,5 млн грн ще минулоріч, у листопаді. Найдешевша пропозиція надійшла від дочірнього підприємства «Молтекс нафта і газ». Однак комітет відмінив закупівлю через те, що не розглянув пропозицію у визначений законом строк – 5 днів.

Вдруге вони оголосили відкриті торги в лютому цього року, очікувана сума – майже 18,8 млн грн. Найдешевша пропозиція надійшла від ТОВ «Енерго-сервісна компанія «Еско-Північ». Однак 27 березня комітет знову відмінив закупівлю через те, що не розглянув пропозицію протягом 5 робочих днів.

Ще до відміни останніх торгів, і навіть до публікації пропозицій учасників, 16 березня відділ освіти опублікував в Prozorro оголошення про закупівлю газу у ТОВ «Львівгаз збут» без конкурсу, за переговорною процедурою. 22 березня в Prozorro опублікували два укладених з ними договори на понад 13 млн грн.

В обґрунтуванні проведення переговорної процедури закупівлі відділ освіти зазначив, що підставою проведення є п.3 ч.2 ст.35 Закону «Про публічні закупівлі» – «Нагальна потреба у здійсненні закупівлі у зв’язку з виникненням особливих економічних чи соціальних обставин, яка унеможливлює дотримання замовниками строків для проведення тендеру, а саме пов’язаних з негайною ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій, а також наданням у встановленому порядку Україною гуманітарної допомоги іншим державам».

«Однак даний пункт жодним чином не може стосуватись до даної закупівлі. Слід також зазначити, що замовником перед проведенням переговорної процедури закупівлі було проведено дві процедури відкритих торгів щодо закупівлі газу, на кожній з цих закупівель було по три учасники, при чому ТОВ «Львівгаз збут» щоразу пропонував найдорожчу цінову пропозицію. Проте і перша, і друга закупівля була відмінена замовником через порушення ним же вимог тендерного законодавства. Дана ситуація дуже схожа на небажання замовника укласти угоду на закупівлю газу з будь-ким, окрім ТОВ «Львівгаз збут». Й заради цього замовник і пішов на порушення законодавства, неправомірно застосувавши переговорну процедуру закупівлі», – каже Юрій Кузько, заступник голови правління ГО «Центр громадського моніторингу та досліджень», координатор Центру компетенцій Prozorro в Тернопільській області.

«НГ. Львів» протягом двох днів намагались отримати коментар у відділу освіти Пустомитівської РДА, однак там спочатку не брали слухавку, а потім відмовились через зайнятість на атестації.

Додамо, що 3 квітня відділ освіти Пустомитівської РДА оголосив чергові відкриті торги на газ з очікуваною вартістю 8,9 млн грн.