Деклараційні тіньовики в облраді

Оскара за приховані статутні внески на понад 6 млн грн отримує радикал Євген Буба
17 Лютого 2016

foto_prikoly_smotret_ne_skuchat_9«Наші гроші.Львів» завершують перевірку обраних восени 2015 року депутатів Львівської обласної ради.

Раніше ми проаналізували представників партій «Солідарності», «Самопомочі», «Свободи», «Батьківщини» та «Громадянської позиції», серед яких виявили 6 деклараційних порушників від БПП, 3 – від «Свободи», 4 – від «Батьківщини», 2 – від «Громадянської позиції».

Цим матеріалом долучаємо до когорти недобросовісних депутатів двох «радикалів», представника «Народного контролю» та «укропівця», а також розповідаємо про головного бізнесмена НРУ та декількох незабудькуватих депутатів-підприємців нового скликання.

Один УКРОП

Статус депутата приватний підприємець Зеновій Шептицький отримав ще за І демократичного скликання ЛОР, і вочевидь, залишатись за бортом регіональної політики не збирається. Колись «бютівець», сьогодні – «укропівець», в минулому – начальник управління Золочівської філії ВАТ «Львівгаз», а тепер – одноосібний власник ПП «Галицьке консалтингове агентство». Дружина Шептицького – ФОП з 2002 року, в її віданні – сфера ресторанів, надання послуг мобільного харчування. Син депутата Тарас Шептицький на місцевих виборах 2015 року претендував на місце депутата Золочівської міської ради від Радикальної партії Олега Ляшка, щоправда, безуспішно.

ПП «Галицьке консалтингове агентство» Зеновій Шептицький придбав у 2011 році. Попередніми власниками були чинний голова Золочівської райдержадміністрації Володимир Недзельський, депутат Золочівської міськради від «Батьківщини» Василь Медвідь та Андрій Вітязь. Свій внесок до статутного фонду підприємства розміром 1,5 тис. грн Шептицький не задекларував. У минулому був співвласником ТОВ «Млин». Сьогодні компанія, що спеціалізується на видобуванні піску, гравію, глини та каоліну, знаходиться в надійних руках екс-депутата від української СДП, сина чинного депутата-радикала Золочівської райради Сергія Слободи.

Радикальна трійка

Згідно з декларацією Євгена Буби за 2014 рік, депутат не вів ані господарської, ані підприємницької діяльності. Основне джерело доходів – заробітна плата, яку отримує як директор Малого підприємства «Руно».

З сайту компанії відомо, що у власності «Руна» знаходиться нафтобаза і 7 діючих АЗС у Львівській області, а з даних ЄДР ми дізнались, що Буба є не лише директором підприємства, але і його співвласником.

1

Офіційно Буба ділить підприємство з донькою Христиною. Місця прописки власників не збігаються, однак, села Холодновідка та Лапаївка знаходяться по-сусідству – настільки близько, що обидві сільські громади представляє одна Лапаївська сільрада. У статутний фонд підприємства Буба вніс 6,173 млн грн, донька депутата – 324,9 тис. грн.

Депутат є співвласником цієї фірми ще з самого заснування, початку 90-х, однак чомусь вирішив бізнес не декларувати.

Інше приховане від виборців підприємство Євген Буба ділить з донькою Юлею. Мова про львівське ТОВ «Талісман», основним видом діяльності якого є обслуговування напоями. В «статутник» товариства Буба вніс 268 тис. грн, донька Юлія – 67 тис. грн. Вона ж, з травня 2012-го, займається менеджментом на підприємстві. Додамо, що Юлія Буба зареєстрована як ФОП з жовтня 2014 року.

2

Визначити вік доньок депутата, котрі здійснили немалі внески до сімейних справ, – непросто, оскільки цю інформацію Євген Буба зашифрував, вказавши роком народження обох – «2091». Залишається лише здогадуватись: 2001 чи 1991?

На рахунку Буби також ТОВ «Міжнародний логістичний транспортний центр “Леопорт”», куди вніс 691,9 тис. грн, та ФГ «Агро-маркет» (власник з 2004 року) ще 80 тис. грн в “статутник”. Менеджментом «Леопорта» займається донька депутата Христина, на фермерському господарстві Буба головує сам.

Окрім того, Буба управляє і має долю у ТОВ «Автопорт Краковець» (нині внесок становить 24,3 тис. грн, у 2012-му – лише 8,1 тис. грн). Бізнес веде з Григорієм Мартиником, батьком члена виконкому Новояворівської міської ради Андрія Мартиника, екс-начальником служби Головного управління розвідки Міноборони, киянином Олександром Сарнацьким та львів’янами Мирославом Буксою і Іваном Лученком. Свою частку, через київське страхове ПАТ «УСК “Гарант-Авто”», має екс-регіонал Тарiел Васадзе. Й без того колоритну компанію власників «Автопорту Краковець» розбавив депутат Мостиської міськради від БПП Ігор Махно – підписант компанії.

Отже, прочерки у декларації у розділі бізнесу в Буби абсолютно безпідставні.

Очільником львівської територіальної організації радикальної партії Олега Ляшка є Юрій Візняк. Колишній голова Мостиської та Городоцької райдержадміністрацій представлятиме не лише партію Олега Ляшка, але й «радикальну» родину Візняків – брат Ярослав минулоріч балотувався в депутати Львівської обласної ради, дружина Ольга – міської. Обидвоє не пройшли.

За підсумком 2014 року Юрій Візняк задекларував 30,2 тис. грн доходу, 6 тис. грн з яких – дохід від викладацької діяльності, яку здійснює у приватному Львівському університеті «Бізнесу та права». Дружина Ольга, будучи приватним нотаріусом, у 2014 році отримала дохід в сумі 214 тис. грн.

3

«Радикали» Олег Фар’ян (зліва) та Юрій Візняк (справа) разом з дружинами святкують весілля дітей – Віталія та Віталії (фото – Facebook)

Донька депутата Віталія володіє 1/3 будівельного підприємства ТОВ «Галич Буд Інвест», в статутний фонд якого внесла 3,3 тис. грн. Стільки ж вніс уже згадуваний Ярослав Візняк. Третя доля в товаристві належить Ользі Думяк. Підприємство створене в листопаді 2014 року, а дата закінчення формування його статутного капіталу – 20 листопада 2015 року, а тому визначити, чи внесок доньки Візняка був здійснений ще у 2014 році і підлягав декларуванню, не можемо.

Додамо, що восени 2015 року Юрій Візняк віддав доньку Віталію за сина «радикала» Олега Фар’яна. Сват Юрія Візняка, до речі, є головою фракції РП Ляшка у Пустомитівській райраді.

Юрій Візняк був помічником нардепа від «Нашої України» Олександра Гудими, сьогодні консультує «радикала» Віктора Галасюка. Незмінно – на громадських засадах.

Ігор Грабінський (фото – vk)

Ігор Грабінський (фото – vk)

Ігор Грабінський займається підприємницькою діяльністю з грудня 2003 року. Згідно з декларацією, у 2014 році вона принесла йому 97,6 тис. грн доходу. У власності новообраного депутата – земельна ділянка, три житлові будинки, два автомобілі – легковий та вантажний – Mitsubishi Pajero 2007 р.в. та Volkswagen LT-28 2004 р.в. відповідно.

Про що забув розповісти Грабінський, так це про те, що є одноосібним власником ТОВ «Гірник-Сервіс» з розташуванням у рідному для депутата смт. Гірник, м. Червоноград ще з 2010 року. У «статутник» підприємства депутат вніс не задекларовані 249,3 тис. грн.

Народний напівконтроль

Андрій Ковч зареєстрований як ФОП з жовтня 2008 року. Основний вид діяльності – оптова торгівля машинами й устаткуванням для добувної промисловості та будівництва.

5

Андрій Ковч (фото – Facebook)

На платній основі допомагає позафракційному нардепу Богдану Матківському. Його ж, щоправда, на громадських засадах, консультує Ігор Лопушанський – бізнес-партнер Ковча по ПП «Правова група Форсеті» та ПП «Паливенерго».

Перше підприємство діє у правничій сфері, друге займається оптовою торгівлею деревини, машин та устаткування, твердого, рідкого та газоподібного палива, а за основним видом діяльності спеціалізується на видобутку кам’яного вугілля. Додамо лише, що згідно з даними ДНВП «Геоінформ України», підприємство не має спецдозволу на видобуток вугілля.

Отже, на спільну правничу справу колеги скинулись по 600 грн, у розвиток в майбутньому вугледобувної діяльності вклали по 17 тис. грн кожен. Обидва внески Ковч задекларував.

Дружина депутата Олена Ковч нещодавно відкрила кондитерську «Грушка», а брат Любомир Ковч має частку у ПП “Капіо Медіа Груп”, що видає журнал про «події та персоналії, мораль і секс» – “POST SCRIPTUM”.

Згідно з даними ЄДР, Юрій Нестор займається підприємницькою діяльністю з кінця січня 2000 року. Директор у ТОВ «Блюм Україна» (Julius Blum GmbH – сімейне підприємство, що знаходиться в повній власності сім’ї Блюм: Герберт Блюм 26%, Герхард Е. Блюм 26%, приватний фонд Блюм 48%).

Юрій Нестор у Перу

Юрій Нестор у Перу

В одному з передвиборчих інтерв’ю, тоді ще кандидат в депутати від Народного контролю, Юрій Нестор запевнив, що «репутація для мене – найважливіша». Втім, на той момент в частині повноти заповнення деклараційних даних вона уже була підмочена.

Справа в тому, що заповнюючи декларацію за 2014 рік у вересні 2015-го, Нестор забув задекларувати бізнес родичів.

Дружина депутата Руслана разом із сином Андрієм співволодіють ТОВ «Неском», менеджментом на якому займається депутат Стебницької міської ради від БПП Степан Кондур. Зареєстроване у 1997 році, сьогодні дрогобицьке товариство пустило коріння у Львові, Тернополі, Івано-Франківську та Рівному, відкривши у містах свої філії. Руслана Нестор внесла у «Неском» 184,25 тис. грн, 25-тирічний Андрій Нестор – 150,75 тис. грн.

Голова сімейства також проігнорував внесок розміром 18,6 тис. грн, залишений дружиною депутата у «статутнику» ТОВ «Калина», яке Руслана Нестор ділить з мешканкою Стебника Марією Кравець.

НРУ. Разом до тепла

Провідником крайової організації НРУ у Львівській облраді VII скликання є відомий прогульник попереднього скликання Богдан Гагалюк. Виходячи з деклараційних даних, депутат працює директором на підприємстві мами – ТОВ «Інкомтранс». 71-річна Гагалюк Зіновія провадить бізнес на пару з помічником нардепа Ярослава Дубневича Ростиславом Молоком.

Богдан Гагалюк (фото – youtube.com)

Богдан Гагалюк (фото – youtube.com)

Є в арсеналі Гагалюка проекти, які він контролює особисто, наприклад, ТОВ «Львівська теплоенергетична компанія», що спеціалізується на постачанні пари, гарячої води та кондиційованого повітря. Створена компанія лише у липні 2014 року. Згідно з витягом з ЄДР станом на кінець 2014-го, є внесок Гагалюка розміром 25 тис. грн в “статутник” цієї фірми, який він не задекларував.

Другим власником товариства є Ігор Цейтлін – колишній начальник департаменту ЖКГ Львівської ОДА. Будучи чиновником, Цейтлін успішно просував на державних тендерах ТОВ «Західенергомонтаж», частку в якому «скинув» напередодні призначення на держслужбу. Що ж до «Львівської теплоенергетичної компанії», яку курують Гагалюк-Цейтлін, то 26 жовтня 2015 року щодо товариства відкрите виконавче провадження.

Брату депутата, Юрію Гагалюку, належать підприємства: ТОВ «Галсан», ТОВ «Дрімлайн», яке ділить з Віктором Росликом («статутник» у 3 млн грн заповнили по-братерськи – порівну), є одним із кінцевих бенефіціарів ТОВ «Конфіденс».

У 2015 Юрій Гагалюк вслід за братом-депутатом зайнявся постачанням пари, гарячої води та кондиційованого повітря. Станом на кінець січня 2016-го, Гагалюк-молодший закинув у «статутник» львівського ТОВ «Українське тепло. Захід» 500 грн, стільки ж внесла бізнес-напарниця Наталія Іськів. Керує підприємством Анатолій Сасевич – кандидат в депутати Львівської облради від НРУ на минулорічних місцевих виборах.

Юлія Костюк

«Наші гроші. Львів» слідкуватимуть за бізнес-здобутками підприємливих депутатів далі. Чекайте результатів перевірки депутатів Львівської міськради.