Цього опалювального сезону ЛОДА відмовилась від експериментів із закупівлею вугілля

25 Вересня 2014

Львівська облдержадміністрація відмовилась від продовження експерименту із генеральним замовником на закупівлю камяного вугілля для “бюджетників” області. Про це “Н.Г. Львів” повідомив керівник департаменту житлово-комунального господарства Андрій Ільків.

І у серпні, і на початку вересня Андрій Ільків обіцяв, що департамент ЖКГ як генеральний замовник вже незабаром оголосить закупівлю вугілля. Утім нині повідомив, що районні відділи освіти, лікарні, навчальні заклади купуватимуть вугілля самостійно. Деякі вже навіть замовили паливо без проведення процедур закупівель (до 100 тис. грн).

Як повідомляли “Н.Г. Львів”, минулоріч департамент ЖКГ було визначено генеральним замовником камяного вугілля для частини “бюджетників” області до 2015 року. Зокрема, департаменту делегували повноваження санаторій, три диспансери, дві лікарні, обласна база, сім ліцеїв, по два інтернати та училища, і ще чотири відділи освіти, молоді та спорту: Турківського, Сколівського, Буського та Яворівського районів (повний список).

Перевагою централізації є економія грошей та часу на процедурах закупівель, зручність та можливість купити товар дешевше, оскільки мова зазвичай йде про великі об’єми.

Уперше в області у 2013 році департамент ЖКГ провів такі торги на понад 7 тисяч тонн вугілля. Утім експеримент виявився невдалим, тому що конкурс провели з численними порушеннями.

У тендері брало участь 14 учасників, однак комітет з конкурсних торгів департаменту ЖКГ акцептував пропозиції трьох “близьких” фірм: ТОВ ВП “ЗВЗ”, ТОВ “Галич сервіс автотранс” та приватного підприємця Оксани Кімаковської, які пропонували вугілля за найвищими цінами.

Згідно з відповіддю Держфінінспекції у Львівській області, яка проводила перевірку даного тендеру, комітет з конкурсних торгів департаменту повинен був відхилити пропозиції ТОВ “Галич сервіс автотранс” та приватного підприємця Оксани Кімаковської через їх невідповідність вимогам документації торгів, однак не відхилив, допустив до участі й акцептував їх пропозиції. Перевіркою також встановлено, що в діях “ЗВЗ”, Кімаковської та “Галич сервіс автотрансу” “виявлено ознаки, що можуть вказувати на існування узгоджених дій між учасниками закупівлі”.

У червні цього року Львівське територіальне відділення АМКУ повідомляло редакцію “Н.Г. Львів”, що розпочало розгляд справи за виявленими ознаками порушення законодавства у вигляді вчинення антиконкурентних узгоджених дій, шляхом спотворення результатів торгів учасниками закупівлі ТОВ “Галич сервіс автотранс” та ТОВ ВП “ЗВЗ”.