Львівські залізничники взяли коштовний кредит в банку, який нібито належить Клименку

13 Вересня 2013

ДТГО «Львівська залізниця» 6 вересня за результатами тендеру уклала низку угод на надання однорічних кредитів на загальну суму 170 млн грн. Про це повідомляють “Наші гроші” з посиланням на «Вісник державних закупівель».

Три кредити на загальну суму 120 млн грн. під 18,5% річних надав «Фольксбанк». Український банк належить австрійському підрозділу російського «Сбербанку».

Три кредити на 50 млн грн. під 20-23% річних надав банк «Юнісон». При цьому найдорожче коштував кредит на 30 млн грн. Його вартість 23% була більшою на 4,5%, ніж один з кредитів «Фольксбанку» у розмірі 20 млн грн.

Цей банк було створено півроку тому. Офіційно його акціонерами є кіпрські офшори «IDP capital ltd» і «MCHL finance ltd», які в свою чергу належать ліхтенштейнським трастам «IDP foundation» та «All Beteiligungs Stiftung». Кінцевих власників цих трастів у банку не розкривають, посилаючись на те, що учасниками ліхтенштейнських трастів є більше десяти осіб, кожна з яких володіє часткою менше 10% і ці учасники не пов’язані між собою відносинами контролю.

За даними «Форбсу», банк «Юнісон» входить у групу Антона Клименка, брата міністра доходів і зборів Олександра Клименка. Антон Клименко заявив, що не має стосунку до цього банку.

Раніше Клименко очолював компанію «Юнісон-груп», яка володіла страховою компанією «Юнісон –гарант». Нині страхову фірму переоформлено на «IDP Guaranty Ltd», чия назва практично така ж як і вищевказаного акціонера банку «Юнісон».

За даними «Форбсу», страховий бізнес «Юнісону» набирає обертів. Клієнтами стали «Інтерпайп», Харківська ТЕЦ-5, «Надра України», АВЕК, Дніпропетровський трубний завод, Маріупольський завод важкого машинобудування, Ясинівський коксохімічний завод.

Згідно з даними «Вісника держзакупівель», у 2013 році регіональні залізниці взяли кредити на 5,69 млрд грн.