Сокальська райрада купила на 400 тисяч дешевші байдарки після публікації «Наші гроші. Львів»

02 Листопада 2020

фото умовне

Сокальська районна рада 26 жовтня поточного року уклала додаткові угоди на закупівлю байдарок та додаткового спорядження, згідно з якими першопочаткова ціна угод зменшилась на 381,78 тис. грн. Про це стало відомо з сайту електронних закупівель Prozorro.

Як повідомляли «Наші гроші. Львів», на початку жовтня Сокальська районна рада підписала договір на закупівлю байдарок на загальну суму 1,59 млн грн з приватним підприємцем з Дніпра Микитою  Меркуловим. Закупівлю здійснили за грантові кошти програми транскордонного співробітництва «Польща – Білорусь – Україна 2014-2020». Рада є учасником транскордонної програми в реалізації проекту «Єднає нас Буг» у партнерстві з гміною Дрогічин (Польща). Проєкт передбачає створення двох  транскордонних байдаркових туристичних маршрутів між Україною, Польщею та Білоруссю.

Для реалізації проекту закуповували байдарки: 10 одномісних моделі One-Go! зі спорядженням за 29,97 тис. грн та 24 двомісні байдарки Twin-Go! також зі спорядженням того ж виробника за 53,64 тис. грн.

Ми з’ясували, що виробник цього спорядження продає їх суттєво дешевше, за 13,5 тис. грн та 17 тис. грн відповідно. І разом із додатковим спорядженням, вартість придбаних байдарок мала б скласти 17,3 тис. грн за одномісну та 22,8 тис. грн – за двомісну.

Юристів проекту «Тисни» (Bihus.info) написали відповідні звернення до Державної аудиторської служби, поліції та замовнику Сокальській райраді. В результаті, Сокальська районна рада 26 жовтня  уклала додаткові угоди, згідно з якими, «сторони погодили змінити ціну в договорі про закупівлю в бік зменшення (без зміни кількості (обсягу) та якості товарів». Відтак, замість 299,7 тисяч за одномісні байдарки заплатять 239,7 тис. грн. А за двомісні байдарки – замість 1,29 млн грн 965,5 тис. грн.