Сокальська райрада переплатить за байдарки майже пів мільйона гривень з європейського гранту

На торги прийшло ще троє підприємців, двоє з яких пропонували купити байдарки майже вдвічі дешевше, але їх пропозиції відхилили
08 Жовтня 2020

фото: ekateambuilding

Сокальська районна рада уклала угоду на закупівлю байдарок на загальну суму 1,59 млн грн.  Байдарки продасть приватний підприємець з Дніпра Микита Меркулов. Закупівлю здійснили за грантові кошти програми транскордонного співробітництва «Польща – Білорусь – Україна 2014-2020». Про це повідомляється на сайті електронних закупівель Prozorro.

Районна рада є учасником транскордонної програми в реалізації проекту «Єднає нас Буг» у партнерстві з гміною Дрогічин (Польща). Проєкт передбачає створення двох  транскордонних байдаркових туристичних маршрутів між Україною, Польщею та Білоруссю, що має «збільшити використання природньої спадщини для розвитку туризму за рахунок розвитку відповідної інфраструктури». Крім туристичних маршрутів тут також планують збудувати три центри байдаркового туризму у Сокалі, Бєліні (Білорусь) та Дрогічині (Польща), що займатимуться промоцією природної спадщини та байдаркового туризму.

Згідно з угодою, Сокальська районна рада придбає у приватного підприємця Меркулова 34 байдарки виробництва ТОВ «Калібр-Профі», офіційним дилером якого він є. Він має поставити 10 одномісних байдарок моделі One-Go! зі спорядженням за 29,97 тис. грн та 24 двомісні байдарки Twin-Go! також зі спорядженням того ж виробника за 53,64 тис. грн.

Проте виробник цих байдарок, як ми довідались в телефонній розмові з представницею ТОВ «Калібр Профі», продає їх за 13,5 тис. грн та 17 тис. грн відповідно. Вартість додаткового спорядження, йдеться про весла, сидіння для байдарок, захисний фартух та рятувальний жилет, складе від 3700 до 5800 тисяч гривень залежно від моделі.

Тобто вартість придбаних байдарок зі спорядженням мала б скласти 17,3 тис. грн за одномісну та 22,8 тис. грн – за двомісну.

Цікаво, що і ще один виробник байдарок в Дніпрі, фірма «Колібрі», який є іншою компанією попри схожу назву, пропонує такі самі ціни.

Фото: скрін сайту «Колібрі»

Нагадаємо, в Сокалі ж їх придбали за 29,97 та 53,64 тис. грн, тобто на одномісних байдарках переплатили по 12,7 тис. грн – загалом 127 тис. грн, а за двомісні – по 30,9 тис. грн, тобто переплата – 309 тис. грн, що в сумі становить 436 тис. грн.

Очільниця організаційно-юридичного відділу Сокальської районної ради Олександра Гринюк не змогла пояснити «Нашим грошам. Львів» таку різницю в ціні. Вона також не змогла пояснити, на яких цінах ґрунтувалась розрахунки очікуваної вартості, адже вона майже повністю співпадає з вартістю угоди.

«Ми орієнтувались на польські ціни, адже не знали, звідки до нас прийдуть учасники, а це має бути якісний товар, тому ціни європейські. Ми купили байдарки з повним спорядженням, та логотипом проекту», – каже вона.

Проте ми перевірили ціни на байдарки на сайтах сусідньої країни і виявили, що ціни не є суттєво вищими – вартість байдарок типу моделей One-Go та Twin-Go, а це нерозбірні пластикові байдарки, коливається від 2,5 тисяч злотих до 2,9 тисяч злотих, що в гривневому еквіваленті становить від 18 до 22 тис. грн. Спорядження купувати треба додатково, але ціни також відповідають українським.

Що більш, за даними найбільшого польського інтернет-аукціону Allegro, дуже популярним є гуртовий продаж байдарок від 10 штук, тоді ціна стартує від 1,5 тис. злотих, приблизно 11 тисяч гривень.

Фото: скрін Allegro.pl

Логотипу проекту, звичайно, не буде. А саме його наявністю на човнах пояснює високу ціну і продавець підприємець Меркулов. В коментарі «Нашим грошам. Львів» він стверджує, що це спеціальне замовлення, тому на кожній байдарці будуть логотипи, так само як і на веслах та рятувальних жилетах, які будуть дуже якісними.

«Це індивідуальне замовлення, яке не може коштувати як «масове», – сказав Меркулов.

При цьому спеціальне не означає, що компанія «Калібр Профі» виготовить якісь спеціальні байдарки для Сокалю – лише нанесе на свої моделі відповідне маркування.

Приватний підприємець також пояснював високу ціну особливими умовами тендерної документації, які не кожен, за його словами, може виконати та ще й отримати прибуток. Наприклад, гарантія у три роки. За словами Меркулова, для комерційного використання фірми надають на байдарки максимум шість місяців гарантії. Але на підприємстві, де він є дилером, нам також гарантували 3 роки для використання човнів у спортивній школі. Ще варто врахувати доставку з Дніпра до Сокалю, на яку Меркулов закладає приблизно 1,5 тис. грн за кожен човен. Але це вартість роздрібної доставки через стандартні поштові сервіси, дещо сумнівно, що 34 байдарки будуть відправляти через, наприклад, «Нову пошту».

На торги, крім переможця, прийшло ще троє підприємців, двоє з яких пропонували купити байдарки майже вдвічі дешевше, але їх пропозиції було відхилено через вади у їх тендерних пропозиціях.