Академія Сухопутних військ уклала угоду з фірмою, що надала неправдиві відомості в документації

02 Листопада 2020

Військове містечко в с. Старичі

Національна академія сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного, попри моніторинг Державної аудиторської служби та неправдиві відомості подані учасником, 27 жовтня уклала угоду з ТОВ «Хозхімсервіс» на будівництво їдальні у військовому містечку №25, що у селі Старичі, за 73,58 млн грн. Про це стало відомо з порталу електронних закупівель Prozorro.

Як раніше повідомляли «Наші гроші. Львів», підприємство, яке буде будувати їдальню для військових, не повинно було б виграти у тендері, оскільки фірма «Хозхімсервіс» надала неправдиві відомості стосовно притягнення її до відповідальності за змови на торгах. Юристи ТОВ «Хозхімсервіс» написали, що протягом останніх трьох років фірма не вчиняла антиконкурентних дій та не була помічена у спотворенні результатів торгів.

Але це не відповідає дійсності – Антимонопольний комітет України вніс компанію «Хозхімсервіс» до  переліку у компаній, що спотворювали результати торгів та оштрафував її на 340 тис. грн. Фірма намагається оскаржити рішення АМКУ, але апеляційна інстанція відхилила їх клопотання про забезпечення позову. Тобто формально рішення АМКУ про те, що компанія три роки не може брати участі у відкритих торгах, ще діє, оскільки ще триває його оскарження в суді.

На думку експерта з «Центру громадського моніторингу та досліджень» Олега Блінова, тендерний комітет Академії загалом необ’єктивно розглядав пропозицію «Хозхімсервіс» і мав би відхилити не лише через проблеми з АМКУ, але й тому, що фірма надала неповну інформацію про матеріально-технічну базу та працівників.

«Але основне порушення – це довідка, в якій учасник надав неправдиву інформацію про порушення антимонопольного законодавства. Компанію внесено до чорного списку АМКУ.  Закупівельне законодавство забороняє замовникам визнавати переможцями та укладати угоди з учасниками, які внесені до цього списку», – наголошує Блінов.

ТОВ «Хозхімсервіс» зареєстроване в Києві мешканкою Донецької області Аллою Кізіменко. Керівником підприємства є Марк Кізіменко. За даними порталу Prozorro, з початку 2020 року фірма отримала 52 державних підряди на загальну суму 584,42 млн грн.