Підприємиці з однаковим номером телефону позмагались за поставку медобладнання для «ковідної» лікарні на Закарпатті

03 Вересня 2020

Підприємиці Наталія Чехоня та Ніна Харченко розіграли закупівлю офтальмологічного тонометра вартістю 199,8 тис. грн для Рахівської районної лікарні Закарпатської області.

Обидві конкурентки користуються спільним мобільним номером телефону. Його вони вказали у своїх тендерних пропозиціях. Цей ж номер телефону зазначає на сайтах оголошень як контактний харківська компанія з продажу медичного обладнання «Абдомед». Також на своїй сторінці в Facebook Наталія Чехоня вказала цю компанію своїм місцем праці, а Ніна Харченко вказує в документації, поданій на торги, ще один контактний номер цієї фірми.

На поточних торгах підприємці подали гарантійні листи постачальника обладнання ПП «Медінсталл», видані послідовно в один день 27 липня. Окрім того, документи обох підприємець готували в одній програмі Canon SC1011.

Під час аукціону учасниці не знижували своїх пропозицій, однак ціна підприємиці Наталії Чехоні була на 1,2 тис. грн дешевшою – відтак договір на постачання товару підписали з нею.

Згідно з угодою, медики отримають автоматичний безконтактний тонометр TonoVue тайванського виробника Crystalvue Medical Corporation. Підприємиця Наталія Чехоня поставить товар до 30 вересня цього року. Обладнання призначене для обстеження очей, зокрема для раннього виявлення глаукоми.

Ціна на тонометр TonoVue 199,8 тис. грн, яку заплатять закарпатські медики, відповідає ринковій. Наприклад, за 185 тис. грн в лютому цього року його замовив Хмельницький міський лікувально-діагностичний центр. А в серпні 2019 року тонометр TonoVue за 177 тис. грн придбала Котелевська центральна районна лікарня у Полтавській області.

Обидві підприємиці зареєстровані в Харкові. Протягом 2019-2020 років Наталія Чехоня отримала державних замовлень на 1,6 млн грн, а Ніна Харченко – на 59 тис. грн.

Нагадаємо, Рахівська районна лікарня входить до переліку закладів Закарпатської області, які приймають хворих на коронавірус. З початку карантину тут здійснили закупівель за спрощеною ковідною процедурою на 841 тис. грн на подолання інфекції.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.