Родина Дубневичів реконструює колишній кінотеатр «Дружба» в парку культури під ресторан

Реконструкцію колишнього кінотеатру «Дружба», що на території Центрального парку культури і відпочинку ім. Б. Хмельницького, під ресторанний комплекс проводить ТОВ «Круаель». Як з’ясували журналісти видання «Варіанти», роботи, без зайвого галасу, тривають вже понад рік. До прикладу, тут вже прокладена під’їзна гравійна дорога на місці колишньої пішохідної стежки, а також замінено фасадні вікна.

Розширення дороги не обійшлось без рубки лісу, яку директор парку Олександр Молодий назвав санкціонованою. За його словами, дерева були аварійними, тож їх спиляли в межах санітарної чистки.

111

112

Фасади та під’їзна гравійна дорога до колишнього кінотеатру «Дружба» (фото «Варіанти»)

Співвласниками ТОВ «Круаель» є донька та син народного депутата Богдана Дубневича – Надія Гичка та Павло Дубневич, а також Богдана Колодій, дружина бізнес-партнера Дубневичів Тараса Колодія, який є співвласником одного з ресторанів родини Дубневичів «Грушевський Cinema Jazz». Місцезнаходження ресторації співпадає з юридичною адресою ТОВ «Круаель».

Журналісти «Варіантів» на місці реконструкції зафіксували наявність будівельної техніки з брендуванням «І словом, і ділом! Брати Дубневичі».

Цікаво, що підприємство, яке зараз веде реконструкцію, ще у березні цього року належало родині відомого екс-нардепа від «Партії Регіонів» – Володимира Зубика, який у Львові відомий, насамперед, скандальною забудовою лічниці Шептицького на вул. Озаркевича у Львові. Діти Богдана Дубневича отримали у власність фірму «Круаель» лише на початку 2016 року. І майже відразу звернулись в управління архітектури міськради, щоб отримати містобудівні умови та обмеження для реконструкції з розширенням кінотеатру «Дружби» під заклад ресторанного господарства.

В оренді ТОВ «Круаель» є земельна ділянка під кінотеатром площею 0,1474 га є з вересня 2004 року. Саме тоді Львівська міська рада надала її для обслуговування споруди колишнього кінотеатру.

Кінотеатр «Дружба» було побудовано у 1952 році у стилі «сталінський ампір». За інформацією Центру міської історії Центрально-Східної Європи, згідно з проектом, фасад повинні були декорувати скульптурною групою – два чоловіка та жінка, які мали символізувати дружбу. Проте зробити це до відкриття кінотеатру не встигли і знайшли компромісне рішення – на скульптурно-керамічній фабриці в наявності були фігури робітника, негра та китаянки. Саме вони донині розташовані на фронтоні будівлі. Кінотеатр припинив роботу у 1990–х роках. На початку 2000-х років будинок кінотеатру було пошкоджено через затоплення.