Місцеві громади заплатили майже 6 млн грн помічнику Ганущина за дрони

18 Квітня 2024

Львівська компанія «Периметр», що належить Андрію Загороднику, колишньому помічнику екс-голови Львівської обласної ради Олександра Ганущина, за три місяці отримала замовлень на постачання дронів майже на 6 млн грн. Раніше ця компанія багато років займалась нерухомістю, але спеціально на певний час змінила вид діяльності, щоб мати змогу взяти участь у закупівлях дронів, які за рахунок так званого «військового ПДФО» оголошували багато місцевих громад.

Андрій Загородник (фото 2019 року)

Як дослідили журналісти місцевого сайту LVIV.MEDIA,  упродовж трьох місяців, з вересня по грудень 2023 року, ТзОВ «Периметр» брала участь в 11 тендерах на Prozorro щодо постачання дронів для військових частин. Переможні для «Периметру» тендери оголошували Солонківська, Сколівська, Городоцька та Добротвірська місцеві ради та військова частина 103-ї окремої бригади територіальної оборони, військовослужбовцем якої зараз є колишній керівник власника «Периметру» Олександр Ганущин.

Закуплені дрони Городоцька міськрада передала тій же 103-ї бригаді ТрО, а очільники решти громад відмовились повідомити журналістам, куди скерували безпілотники. Втім, можна припустити, що Солонківська сільрада також передала дрон 103-й бригаді, яка офіційно зареєстрована у Солонківській ОТГ, а голова громади Богдан Дубневич регулярно повідомляє про передачу допомоги саме цій бригаді.  Втім, зараз львівська поліція розслідує справу про переплату на 15 млн грн за військову форму, яку Солонківська сільрада також купувала для 103-ї бригади ТрО.

«Активні продажі дронів фірмою Загородника збіглися в часі із підготовкою так званого «закону про військовий ПДФО», який мав скерувати податки з прибутків військовослужбовців із місцевих бюджетів у державний, – зазначають журналісти LVIV.MEDIA. – Кабінет міністрів зареєстрував відповідний законопроєкт 12 вересня. А через два тижні компанія ТзОВ “Периметр” починає брати активну участь у тендерах на закупівлю безпілотників, аж допоки законопроєкт ще не проголосований. Варто зазначити, що Верховна Рада проголосувала законопроєкт 8 листопада 2023 і саме після цього компанія Андрія Загородника провела останні тендери і змінила свою діяльність».

За даними YouControl, компанія «Периметр» належить  Андрію Загороднику – колишньому помічнику екс-голови Львівської обласної ради Олександра Ганущина, який зараз служить у 103-й бригаді ТрО. Сам Андрій Загородник заявив журналістам, що його компанія уже перестала займатися постачанням дронів. З його слів, постачання його компанією дронів для бригади, у якій служить Олександр Ганущин — збіг.

«Якщо моя мама це зробила, то честь їй і хвала»Екс-голова Львівської облради Олександр Ганущин любить подарункиРозслідування про статки Ганущина

«Ми займалися виробництвом дронів у 2023 році, але зараз перестали їх виготовляти, тому що були проблеми з організацією праці і запчастинами. Відношення до закупівель має ОТГ, я їм продавав дрони, то вже їх діло кому вони передають ці дрони», — пояснив Андрій Загородник.

Олександр Ганущин взагалі відмовився відповідати на запитання про постачання дронів його бригаді через фірму його екс-помічника.

ТзОВ «Периметр» була заснована у 2000 році в Хирові на Старосамбірщині Василем Бакальцем та Надією Горбачовою. Компанія тоді займалась продажем нерухомості. У січні 2021 року власником компанії став Андрій Загородник, а всередині 2023-го змінився і основний вид діяльності компанії з «агентства нерухомості» на «виробництво повітряних і космічних літальних апаратів, супутнього устатковання». Після зміни виду діяльності компанія «Периметр» почала активніше брати участь у державних закупівлях, але з початку 2024 року перестала з’являтись на тендерах.

Андрій Загородник був помічником Олександра Ганущина у 2010-2015 роках. А його брат Іван Загородник фігурує у нещодавньому розслідуванні NGL.media про статки родичів Олександра Ганущина, пояснити походження яких не зміг ні екс-голова облради, ні члени його сім’ї. Власне Іван Загородник був довіреною особою власників землі, які продавали свої ділянки за безцінь тещі Ганущина.

Зараз Андрій Загородник є діючим депутатом Хирівської міської ради, а також власником десятка компаній, що працюють у сфері зв’язку.