АМКУ оштрафував тендерну змовницю-рецидивістку за шахрайство на тендерах із закупівлі медичного обладнання

08 Травня 2020

Львівське територіальне відділення Антимонопольного комітету України 30 квітня оштрафувало приватних підприємиць Богдану Білецьку та Світлану Довбу за змову на тендері з закупівлі медичного обладнання в Червонограді. Недобросовісні конкуренти отримають 136 тис. грн штрафу сумарно. Відповідне рішення з’явилось 6 травня квітня на сайті АМКУ.

Окрім штрафу, рішення Антимонопольного комітету передбачає, що Богданна Білецька і Світлана Довба, як приватні підприємці, не зможуть брати участь у відкритих торгах впродовж трьох років.

Про змову цих учасників «Наші гроші. Львів» написали ще у червні 2018 року, а юристи проєкту «Тисни» направили звернення до Антимонопольного комітету. У новині ми зазначали, що обидва учасники запропонували аномально схожу вартість пропозиції (різниця складала лише 180 грн або 0,02% від суми закупівлі) та не торгувались.

У обох учасників виявили аналогічні помилки, ідентичний текст та оформлення у документах, які замовник вимагав у довільній формі.  А у договорі зі службою доставки Світлана Довба вказала той самий номер телефону, що при реєстрації приватним підприємцем вказала Богдана Білецька, і він міститься у витягу, який Білецька подала на торги.

Антимонопольний комітет підтвердив виявлені ознаки змови, а також додав, що Білецька і Довба користувались однією IP-адресою, завантажили документи через один майданчик і фактично одночасно оплатили заявку на участь в торгах.

Також між Світланою Довбою та Богданою Білецькою існують господарські відносини. Богдана Білецька є співвласником ТОВ «Авіцена медик» і ТОВ «Медична фірма Авіцена». Між останніми фірмами і Світланою Довбою відбувались регулярні грошові перерахунки.

Загалом, ці компанії неодноразово фігурували у публікаціях «Наші гроші. Львів». «Медичну фірму Авіцена» оштрафували ще у 2014 році, також за спотворення результатів торгів. Фірма не могла брати участь в торгах, тому Білецька заснувала фірму «Авіцена медик», яка відома тим, що неодноразово постачала медзакладам товари за значно вищою вартістю ніж на ринку. Наприклад, медматеріали для обласного центру крові чи витратні матеріали для діабетиків, які замовляв центр екстреної медицини.