Мати Брезіцького не змогла відсудити компенсацію за знесений самобуд у Львові

Незаконно збудована у 2020 році і пізніше знесена цегляна альтанка (фото Георгія Корнєєва, ZAXID.NET)

Незаконно збудована у 2020 році і пізніше знесена цегляна альтанка (фото Георгія Корнєєва, ZAXID.NET)

Галицький районний суд Львова відмовив у позові матері місцевого бізнесмена та активіста Назарія Брезіцького та її сусідки, які вимагали майже 1,5 млн грн у Львівської міськради за примусове знесення самовільно зведеної альтанки. Галина Брезіцька разом зі співвласницею однієї з квартир у двоповерховій віллі в історичній частині Львова намагалися отримати компенсацію за витрачені на будівництво альтанки гроші.

Історія з незаконної альтанкою сім’ї львівського громадського діяча активіста та екс-депутата у мери Назарія Брезіцького публічно розвивається уже чотири роки. У 2020 році в історичній частині Львова на вулиці Тарнавського,71 без дозволу міськради збудували цегляну альтанку з фундаментом та підведеними комунікаціями. Альтанка розташована біля двоповерхової вілли, поділеної на квартири. Власницями однієї з квартир є Галина Брезіцька, матір Назарія Брезіцького, і така собі Наталія Громова.

Восени 2020 року львівські комунальники знесли самобуд за рішенням виконкому міськради, формально – для відновлення водозабірної колонки на цьому місці. Пізніше, у 2021 році, Львівський окружний адміністративний суд визнав незаконним  рішення виконкому про демонтаж. Однак на момент ухвалення цього рішення будівлі вже не існувало, відтак практичної користі Брезіцькі від цього рішення суду не отримали.

Згодом, в кінці 2023 року, Галина Брезіцька та Наталія Громова подали до суду позови на Львівську міськраду про відшкодування завданих збитків. У судових ухвалах у цій справі вказано, що Брезіцька і Громова були замовницями будівництва альтанки, тому вимагали компенсувати їм витрачені на будівництво кошти. Галина Брезіцька оцінила збитки у 632,2 тис. грн, а Наталія Громова – у 841,3 тис. грн, тобто загалом жінки власниці квартир вимагали повернути їм майже 1,5 млн грн.

Галицький районний суд, який розглядав ці позиви, не знайшов підтвердження грошовим претензіям Брезіцької та Громової. Як вказано у рішеннях суду, позивачки не довели, що саме вони купували будматеріали та витрачали кошти на будівництво альтанки. Окрім того, до справи долучили висновок судового експерта, у якому вказано, що проектно-кошторисна документація на це будівництво була складена з порушеннями. Також будівництво в історичному середовищі велось без відповідних погоджень міської ради.

Зважаючи на це, суд відмовив обидвом жінкам у позовах, і міська рада не буде відшкодовувати їм бажані збитки.

Назарій Брезіцький не вперше потрапляє в скандал з будівництвом у Львові. Раніше NGL.media писали, як компанія матері Брезіцького перебудовувала кафе у центрі міста, у якому перед тим була пожежа.


Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy