ДБР підозрює двох львівських податківців у приховуванні заміських котеджів

Державне бюро розслідувань (ДБР) підозрює двох львівських податківців у приховуванні інформації про будівництво котеджів у селі Зубра під Львовом. Йдеться про начальника управління податкового аудиту ГУ ДПС у Львівській області Івана Левкіна та заступницю начальника управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків ГУ ДПС у Львівській області Наталію Жолудєву. Вони не вказали у своїх деклараціях про доходи своїх заміських котеджів.

45-річний податківець Іван Левкін подав декларацію про доходи за 2023 рік у березні. Він задекларував земельну ділянку площею 0,0656 га у селі Зубра біля Львова, яку його дружина Юлія Левкіна придбала у 2023 році. Жодної нерухомості на цій ділянці Левкін не вказав.

Втім, слідчі ДБР з’ясували, що ДІАМ і Державна інспекція архітектури та містобудування України у 2022 році зареєструвала за адресою ділянки Левкіної паспорт на будівництво індивідуального будинку. А 4 січня 2024 року будівництво було завершене, про що свідчить відповідна декларація про готовність котеджу площею 133,5 м2 до експлуатації. Вочевидь, котедж будувався впродовж 2022-2023 років, тому в ДБР вважають, що Іван Левкін мав задекларувати його як незавершене будівництво, чого не зробив.

Будинок Левкіних у Зубрі збудований у межах котеджного містечка Terra Solis, а Іван Левкін є співзасновником однойменного обслуговуючого кооперативу, зареєстрованого у 2022 році. 

Котедж, який фігурує у справі, це одноповерховий будинок з терасою та прибудинковою територією. В одній із судових ухвал у цій справі йдеться про те, що подібний котедж у Terra Solis раніше продавали в OLX за 200 тис. доларів. Зараз це оголошення недоступне. У відділі продажів Terra Solis нам повідомили, що продають один з недобудованих котеджів площею 143 м2 за 1350 дол/м2 (193 тис. доларів за котедж).

Котедж сім’ї начальника управління податкового аудиту ГУ ДПС у Львівській області Івана Левкіна, який він не вказав у декларації про доходи (фото NGL.media)

Котедж сім’ї начальника управління податкового аудиту ГУ ДПС у Львівській області Івана Левкіна, який він не вказав у декларації про доходи (фото NGL.media)

Зараз у цій справі проводиться експертиза, що має визначити точну вартість котеджу, аби можна було зрозуміти, яку суму витрат на майно податківець не вказав у декларації. Також слідчі ДБР провели обшук помешкання Левкіних, під час якого вилучили документи на будинок.

Сусідкою Івана Левкіна у котеджному містечку Terra Solis є заступниця начальника управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків ГУ ДПС у Львівській області Наталія Жолудєва. Вона також не внесла інформацію про будівництво свого котеджу під Львовом у декларацію про доходи за 2023 рік, через що стала об’єктом кримінальної справи ДБР.

Утім, у серпні 2024 року Жолудєва подала декларацію про суттєві зміни у майновому стані, де вказала, що в серпні 2024 року вона стала власницею котеджу площею 136,1 м2 за 2 млн грн – це приблизно по 350 дол/м2, що майже вчетверо менше ринкової вартості такого котеджу.

Іван Левкін і Наталія Жолудєва відмовились коментувати NGL.media відкриті проти них кримінальні провадження.

Сподобався текст? Підтримай NGL.media!

Навіть маленькі внески роблять можливими великі розслідування