Поліція почала розслідування справи про завищення вартості шкільних підручників

Раніше NGL.media з’ясували, що вартість підручників, які наукова установа з орбіти Міносвіти замовляє у видавництва «Атлант», завищена у два-три рази
22 Серпня 2024

Після публікації розслідування NGL.media про завищення вартості підручників, замовлених державною науковою установою «Інститут модернізації змісту освіти» (ІМЗО) у видавництва «Атлант», київська поліція почала розслідування цієї справи. Про це стало відомо з відповіді Солом’янської окружної прокуратури міста Києва на запит NGL.media.

Відповідне кримінальне провадження за ч.5 ст. 191 ККУ (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) порушене ще 9 серпня – через чотири дні після публікації NGL.media. Розслідують справу слідчі Солом’янського управління поліції ГУНП у м. Києві.

«Під час моніторингу інтернет-ресурсів, виявлено ознаки вчинення кримінального правопорушення, а саме розтрати службовими особами Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» бюджетних коштів шляхом зловживання службовим становищем, вчиненого в особливо великих розмірах, в умовах воєнного стану, у ході закупівлі послуг у ТОВ «Видавництво Атлант», –  зазначено у Єдиному реєстру досудових розслідувань.

Нагадаємо, що засноване менше року тому видавництво «Атлант» отримало від ІМЗО більше сотні замовлень на публікацію шкільних підручників загалом майже на 180 млн грн. Проведений NGL.media аналіз цих закупівель свідчить, що вартість поліграфічних послуг у цих угодах завищена у два-три рази.  

Після публікації NGL.media Міністерство освіти і науки, у сфері якого перебуває ІМЗО, заявило про початок службового розслідування цієї справи. 13 серпня міністр освіти Оксен Лісовий позбавив ІМЗО повноважень визначати коли, кому і які підручники видавати. Тим часом з’ясувалося, що фінансові зловживання в ІМЗО мають системний характер. Про це стало відомо з відповіді Держаудитслужби на запит народного депутата Романа Грищука, опублікованої «Українською правдою».

Підтримайте NGL.media! Разом ми зробимо більше!

Навіть маленькі внески роблять можливими великі розслідування