НАБУ затримало ще п’ятьох учасників схеми ухиляння через Білгород-Дністровський суд

Кількість підозрюваних у справі про ухиляння від мобілізації через суд збільшилась до шести осіб. 30 липня детективи НАБУ і САП затримали повідомили про підозру ще п’ятьом учасникам незаконної схеми, яка майже два роки діяла у Білгород-Дністровському міськрайонному суді Одеської області.

Затримання та оголошення підозри одному з учасників незаконної схеми у Білгород-Дністровському суді (фото НАБУ, САП)

Затримання та оголошення підозри одному з учасників незаконної схеми у Білгород-Дністровському суді (фото НАБУ, САП)

Про цю схему, яка передбачала видачу судових рішень про визначення місця проживання неповнолітніх дітей з батьком, стало відомо у січні цього року після публікації розслідування NGL.media. Такі рішення дозволяли чоловікам уникати мобілізації і відкривали можливість вільного виїзду з країни. Ця схема набула особливого розмаху у Білгород-Дністровському суді, де за короткий період було ухвалено більше тисячі таких рішень.

У день публікації розслідування NGL.media детективи НАБУ затримали суддю Олександра Боярського на хабарі. Два дні тому, окрім інкримінованої раніше статті про хабарництво, йому також оголосили підозру за ст. 332 КК «Незаконне переправлення осіб через державний кордон України».

Імена інших підозрюваних правоохоронці наразі не розголошують, але повідомляють про їх посади. Тому наразі відомо, що підозри за ст. 332 оголошені адвокатові та його помічникові. Крім того, адвокату також інкримінують ст. 369 КК і «Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі» . За цією ж статтею оголошено підозру і секретарю судового засідання та неназваному посереднику. А консультант суду, який відповідав за розподіл справ буде відповідатиме за ст. 376-1 КК і «Незаконне втручання в роботу автоматизованих систем в органах та установах системи правосуддя» .


Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy