Екс-голова Пустомитівського суду уник покарання за підроблене рішення через строки давності

Франківський районний суд Львова звільнив від кримінальної відповідальності за службове підроблення колишнього суддю Віктора Нерознака через закінчення строків давності. Відповідне рішення було опубліковано 15 липня.

Кримінальне провадження щодо Нерознака було порушено ще у жовтні 2016 року. А незаконне рішення він виніс ще у грудні 2009 року, коли обіймав посаду голови Пустомитівського районного суду Львівської області. Тоді він склав підробне рішення у фіктивній справі, яким визнав за фізичною особою право власності на автостоянку поряд з трасою Київ-Чоп на під’їзді до Львова. Далі він завірив його особистим підписом, печаткою суду й передав так і не встановленій слідством особі. Надалі на підставі цього рішення зареєстрували право власності на стоянку й невдовзі продали її іншій людині.

Віктор Нерознак (фото ZAXID.NET)

Під час слідства пенсіонер, якого екс-суддя визнав власником нерухомості, повідомив, що насправді до суду він не звертався, права власності на стоянку не реєстрував і нікому її не продавав. Ймовірно, його підписи у документах також підробили.

Службове підроблення, у якому звинувачували Нерознака, належить до злочинів невеликої тяжкості. Згідно з Кримінальним кодексом, обвинувачені у таких злочинах звільняються від відповідальності, якщо з дня їх вчинення минуло три роки. Тому суд ухвалив закрити справу за строками давності та повернути земельну ділянку площею 2,7 га  Пустомитівській РДА і ліквідована у грудні 2020 року, правонаступник Львівська РДА

За даними реєстру нерухомого майна, зараз автостоянка та земля під нею належить ТОВ «АВМ-Логістик». Компанія придбала їх у березні 2020 року. «АВМ-Логістик» входить у групу компаній «Berta» львівського бізнесмена Олександра Бережанського. Також він є власником мережі продуктових міні-маркетів «Близенько», магазинів побутової хімії «Чистенько», співвласником ресторанів «Челентано» та «Ресторація Бачевських».

Варто зазначити, що це вже не перше кримінальне провадження, у якому колишній суддя Віктор Нерознак уник відповідальності через строки давності. У листопаді минулого року Франківський районний суд Львова закрив ще одну справу про зловживання повноваженнями та службове підроблення. Тоді його звинувачували в тому, що у 2011 році він підробив рішення про визнання права власності на нежитлове приміщення площею 218 м2 по вулиці Володимира Великого, 35 у Львові. Також у Личаківському суді розглядалася справа про підробку рішень про визнання права власності на нежитлові приміщення на вулиці Городоцькій, 4 та за ще однією невідомою адресою. Вона була закрита через строки давності у грудні 2023-го.

Віктор Нерознак працював суддею Пустомитівського райсуду з 1990 року. У 2000-2011 роках він обіймав посаду його голови. У червні 2011 року Верховна Рада звільнила його через порушення суддівської присяги. За даними ZAXID.NET, причиною стали численні штучні затягування ним розгляду справ, ігнорування усіх скарг від учасників процесів і навіть Апеляційного суду, та низка інших порушень.


Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy