Трьох медиків з Чорткова офіційно звинуватили у масовій втраті зору пацієнтів

11 Липня 2024

Трьом лікарям Чортківської центральної міськрайонної лікарні, де минулого року 22 пацієнти втратили зір, повідомили про підозру у неналежному виконанні своїх обов’язків. Факт підробки введеного пацієнтам препарату уже офіційно підтвердила експертиза, на результат якої довелося чекали півтора року.

Як заявив під час брифінгу 11 липня начальник поліції Тернопільщини Сергій Зюбаненко, трьом медикам, які безпосередньо робили пацієнтам ін’єкції, вручили офіційні підозри. Раніше NGL.media уже називали їхні імена – це офтальмологи Ярослав Ушій, Ірина Данчук та Людмила Левандовська.

Офтальмологи Чортківської лікарні, який підозрюють у неналежному виконанні своїх обов'язків, внаслідок чого 22 пацієнти втратили зір: Людмила Левандовська (зліва), Ярослав Ушій та Ірина Данчук (справа)

Офтальмологи Чортківської лікарні, яких підозрюють у неналежному виконанні своїх обов’язків, внаслідок чого 22 пацієнти втратили зір: Людмила Левандовська (зліва), Ярослав Ушій та Ірина Данчук (справа)

Згідно з матеріалами справи, приніс у лікарню підроблений препарат керівник офтальмологічного відділення Ігор Ушій, батько Ярослава Ушія. Саме Ушій-старший передав медсестрі «Алтузан», який придбав за 9000 грн і наказав не ставити на баланс лікарні. Цей препарат не вказаний у «Державному реєстрі лікарських засобів України» – тобто офіційно не дозволений до використання.

«Два тижні тому ми оголосили підозру одному з лікарів і мова про офтальмолога Ярослава Ушія , який вводив цей препарат. Суд визначив запобіжний захід – майже мільйон гривень застави. Ще двом лікарям оголошено підозри. Питання про обрання запобіжного заходу для них вирішується», – уточнив Андрій Ткачик, керівник слідчого управління тернопільської поліції.

Слідчі нарешті отримали результати експертизи препарату, який вводили в очі пацієнтам. Цих результатів довелося чекати майже півтора року.

«Експертиза показала, що препарат був підроблений і не випускався цією компанією і Виробником оригінального препарату «Алтузан» є швейцарська компанія Roche . Маємо 20 потерпілих, ще двоє вже померло. Хочу наголосити, смерть не є в причинному зв’язку, це вікове», – сказав Ткачик.

Нагадаємо, що використання медиками підробленого препарату NGL.media довели ще у березні минулого року – через кілька тижнів після трагічного інциденту у чортківській лікарні.

Слідство уже встановило і постачальника, у якого Ігор Ушій купив «Алтузан» за 9000 грн. Під час обшуку у постачальника вилучили низку платіжних документів про придбання товарів у інтернет-аптеках, а також копії сертифікатів про якість лікарських засобів, що може свідчити про системний перепродаж ліків. 

Поліція також анонсувала висунення офіційної підозри керівнику офтальмологічного відділення – мова очевидно йде про Ігоря Ушія. «Текст підозри вже написаний», – сказав Андрій Ткачик з поліції.

NGL.media з’ясували, що Ярослав Ушій, якому першому висунули підозру, уже вийшов з СІЗО під заставу, сплативши визначені судом 908 тис. грн.

Ми також з’ясували, що адвокаткою однієї з підозрюваних Людмили Левандовської є відома у медичній сфері юристка Ірина Сенюта, яка раніше часто захищала права пацієнтів, що постраждали від медичної недбалості. Ірина Сенюта відмовилась коментувати перспективи своєї клієнтки.

Усім трьом офтальмологам інкримінують ст. 140 КК (неналежне виконання медичним або фармацевтичним працівником своїх професійних обов’язків). Максимальне покарання за  цією статтею передбачає два роки позбавлення волі.

Підтримай NGL.media, щоб ми могли робити більше таких матеріалів!

Навіть маленькі внески роблять можливими великі розслідування