«Про цю справу фільм можна знімати»

Стрийський комунальник, про якого NGL.media вперше написали ще у 2013 році, отримав десять років тюрми
13 Червня 2024

Створені журналістами NGL.media уже 11 років займаються розслідуваннями. Підпишіться, щоб отримувати наші найкращі історії


Колишній керівник Стрийського міського комбінату комунальних підприємств Василь Васькович засуджений до десяти років ув’язнення з конфіскацією майна. Суворе покарання отримала також його донька Соломія Пак і ще двоє учасників схеми розкрадання коштів комунального підприємства.

Ця подія промайнула короткими повідомленнями у місцевих медіа, хоча це аж ніяк не пересічний випадок – вирок з реальним і тривалим ув’язненням за достатньо типову регіональну корупційну схему.

Загалом цю справу суд розглядав майже п’ять років, провівши за цей час понад 120 судових засідань. Текст вироку викладений на рекордних 679 сторінках – це приблизно 1,6 млн символів. Колегія суддів настільки була вражена почутим, що винесла окрему ухвалу-звернення до прокуратури, фактично вимагаючи продовження розслідування щодо інших посадовців.

NGL.media ретельно вивчили текст вироку, щоб описати злет і падіння Василя Васьковича.

Хто такий Василь Васькович

Зараз Василю Васьковичу 71 рік. Впродовж 12 років він керував Стрийським міським комбінатом комунальних підприємств і Василь Васькович обіймав посаду директора комбінату у 2007-2011 і у 2016-2019 рр; у проміжку він працював заступником і головним інженером .

Попри непримітну, на перший погляд, посаду, вперше про нього NGL.media написали ще 11 років тому. Тоді, як зрештою і тепер, Васькович виглядав пересічним районним комунальником, чию фотографію ви не «нагуглите» і не знайдете його у соцмережах.

Єдине доступне у публічному просторі паспортне фото Василя Васьковича

Єдине доступне у публічному просторі паспортне фото Василя Васьковича

Проте вже тоді приватна компанія «Комунальник 1», співвласником якої був Васькович, вперше попалась на змові – явно узгоджено перемігши комбінат, де він працював. За таке Антимонопольний комітет карає штрафом і трирічною забороною участі в торгах. Але тоді компанію так і не покарали. Пізніше ми зловили «Комунальник 1» на ще одній змові – і вже за це фірму покарали. Щоправда, аж через чотири роки і аж на… 68 тис. грн штрафу.

Стрийський комбінат продовжував віддавати підряди «Комунальнику 1» і тоді, коли цю компанію переписали на іншого чоловіка. Причому, судячи з декларації Васьковича, стосунки з новим власником були настільки теплими, що продовжуючи працювати керівником комбінату, він підробляв механіком у «Комунальнику 1». З 2019 року цим бізнесом (за даними YouControl), керували і донька Васьковича, і її чоловік, і сам Василь Васькович. 

Якщо порахувати, то із 2016 року, за даними Clarity Project, «Комунальник 1» отримав бюджетних підрядів на 120 млн грн, в тому числі комунальний комбінат віддав цій компанії підрядів загалом на майже 13 млн грн, а Стрийський міськвиконком – ще на 51 млн грн. При цьому комбінат примудрявся укладати угоди навіть з нібито незалежним підприємцем, який використовував як контактний номер телефону доньки Васьковича.

Виглядає, що на усі ці порушення в Стрию роками закривали очі – NGL.media виявили лише одне давнє розслідування, яке закінчилось нічим. В принципі, так могло би тривати і далі, якби на початку 2019 року Василя Васьковича не затримали в Києві під час отримання 680 тис. грн «відкату» і у вироку вказана більша сума – 693 тис. грн . Згідно з офіційним повідомленням, під час затримання поліцейські змушені були застосувати зброю, бо Васькович намагався втекти.

«Хотів полегшити роботу трудового колективу»

Згідно з вироком, фатальними для Васьковича стали дві закупівлі для очолюваного ним комунального комбінату – самоскиду MAN в комплекті з піскорозкидувальним та плужним обладнанням за 2,3 млн грн (ринкова вартість 1,4 млн грн) і автогрейдера за 2,1 млн грн (ринкова вартість 1,3 млн грн).

Васькович не боявся настільки, що замість нової чи майже нової техніки і згідно з тендерною документацією, допустимий знос не міг перевищувати 1000 мото/годин замовили грейдер, який уже відпрацював 5309 мото/годин. Власне «відкат» майже 700 тис. грн він отримав саме за цей грейдер.

У суді Васькович визнав, що отримав гроші, але наполягав, що це не хабар, а відшкодування особистих витрат. Його версія звучить так: комбінат отримав від підрядника самоскид без необхідного обладнання, як то передбачалось тендером, тому він купив і встановив це обладнання власним коштом. Цікаво, що раніше у письмових поясненнях він стверджував, що гроші отримав за продаж «Тойоти Кемрі», а не за встановлене на самоскид обладнання.

«Своєї винуватості обвинувачені не визнавали, заперечували повністю. От Васькович, про якого ви питаєте, він практично висував різні версії розвитку подій, міняв покази. Але воно це все спростовувалося об’єктивними доказами, дослідженими в суді, – розповів NGL.media старший групи прокурорів у цій справі Андрій Лехуш. – У суді дослідили всі негласні слідчі дії, всі відео переглянули судді. Тільки зі сторони обвинувачення ми заявили близько 35 свідків. А ще сторона захисту – приблизно до 15 осіб, і це свідки з усієї України».

Васькович визнав хіба те, що в його діях було порушення вимог закону «Про публічні закупівлі», але він так «вчинив заради однієї мети – придбання для комбінату техніки, яка б полегшила роботу трудового колективу». Щодо закупівлі грейдера, то договір потім розірвали, бо його поставили без документів щодо права власності. Водночас в акті-прийому передачі було вказано зовсім інше: «оригінали документів на транспортний засіб передані».

Разом з вами ми зможемо зробити значно більше. Ще у 2013 році дві львівські журналістки – Олександра Губицька і Наталя Онисько – створили незалежний антикорупційний центр NGL.media, щоб працювати без будь-якого тиску. Сьогодні нас цитують найбільші ЗМІ та аналітичні центри. Наші публікації отримують перемоги у престижних конкурсах, інформація, яку ми публікуємо у ваших інтересах, є достовірною та унікальною. Приєднуйтесь до спільноти NGL.media, щоб стати частиною змін.

«Колегія суддів була дуже прискіплива, об’єктивна і неупереджена. Розбирала все, можна сказати, до молекул – хто, що, куди, скільки раз дзвонили, що кому говорили, чий голос… І про судовий розгляд, як він відбувався, фільм можна знімати, – каже прокурор. – Мій графік був побудований так, що кожна середа та п’ятниця відбувались засідання в цій справі. І так протягом п’яти років».

В результаті такого тривалого судового процесу Василя Васьковича визнали винним за ч. 5 ст. 191 КК до 10 років ув’язнення, максимальне покарання за цією статтею передбачане до 12 років позбавлення волі. До набрання вироком законної сили і засуджений має право оскаржити вирок в апеляційній інстанції уже колишнього керівника комбінату взяли під варту відразу у залі суду.

Інші засуджені

До семи років із конфіскацією також засудили доньку Васьковича Соломію Пак, і працівників фірми «Вершина ЮА», яка перемогла в закупівлі самоскиду: директорку Аліну Рудь і бухгалтера Ірину Юр’євич – до 8 та 7 років з конфіскацією відповідно.

Ці троє обвинувачених, як і Васькович, не визнали своєї вини. Директорка «Вершина ЮА» Аліна Рудь в суді пояснила, що переписувалась із донькою Васьковича про тендер на закупівлю самоскида та надсилала їй документи, бо сприймала її як працівника стрийського комбінату. Техніку перегнали до Стрия без монтажу додаткового обладнання, бо саме Васькович наголошував, що вона потрібна нагально. Рудь стверджувала, що хотіла повернути різницю за відсутнє обладнання, перекинувши гроші на рахунок, але представники комбінату попросили повернути готівкою.

Натомість Соломія Пак запевняла, що вела переписку з постачальниками на прохання батька, бо він не вміє користуватись Viber та комп’ютерами.

Щодо ролі тодішньої бухгалтерки компанії Ірини Юр’євич, то саме її чоловік Євгеній Юр’євич виступав на торгах із закупівлі самоскида нібито конкурентом «Вершина ЮА». Він також переміг у закупівлі на постачання автогрейдера. Цікаво, що на попередніх неуспішних торгах на закупівлю того ж грейдера, її чоловік Євгеній Юр’євич змагався з ще однією фірмою «Торгова компанія Капітал Груп», яку контролювала його ж дружина. При цьому всьому Ірина Юр’євич розповіла в суді, що на момент участі у торгах ні її компанія, ні її чоловік у власності грейдера не мали. Так само він не мав самоскида, але участь в закупівлі брав. Вона також підписувала деякі документи замість свого чоловіка.

У частині звинувачень (за ч.3 ст.28, ч.1 ст.366 ККУ) чотирьох обвинувачених звільнили від відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності.

Суд також задовольнив цивільний позов виконавчого комітету Стрийської міської ради, усі четверо фігурантів мають відшкодувати місту по 271,8 тис. грн грн. Вилучені при затриманні 693,3 тис. грн передали тому ж виконкому для повернення до обласного бюджету.

Такий суворий вирок суду, на думку прокурора, став наслідком сильної доказової бази, стратегії прокуратури та якісної роботи суду. Наразі невідомо, чи четверо засуджених подали апеляційні скарги – хоча, зважаючи на невизнання своєї вини, з великою ймовірністю це зроблять.

Звернення суддів

Окремою ухвалою троє суддів Стрийського міськрайонного суду вирішили звернутись до Львівської обласної прокуратури, Рахункової палати, АМКУ та Стрийської міськради через «встановлені у кримінальному провадженні факти порушення закону, які потребують вжиття належних заходів реагування».

Мова йде про порушення, допущені членами тендерного комітету та працівниками Стрийської міської ради. «Під час судового розгляду можуть бути встановлені обставини, при яких не виключається можлива причетність до злочинів тих чи інших осіб. І в такому випадку суд повинен реагувати, не може залишити це поза увагою. Тож судді виносять ухвалу, яку скеровують до прокуратури чи іншого правоохоронного органу для перевірки. Згідно з ухвалою суду в цій справі, є дані про можливу причетність працівників тендерного комітету і Стрийської міської ради до цих правопорушень і це буде перевірено», – каже прокурор Андрій Лехуш.

Чи є що конфіскувати?

Вироком передбачена конфіскація майна усіх чотирьох засуджених. Список майна Василя Васьковича не вирізняється нічим особливим. В принципі, майже все було в його останній декларації, поданій вже не у ролі директора комбінату, а звичайного майстра дільниці у 2020 році – старі автомобілі, отримана у спадок разом з донькою частка будинку з землею у селі Слобідка біля Стрия, ще 0,08 га від Стрийської міськради і будинок площею 184,7 м2 у Дашаві.

Окрім згаданого спадку, Соломія Пак має квартиру площею 63,6 м2 у Стрию, кілька старих вантажівок і бусик Peugeot Boxer, а також електромобіль Tesla Model Y 2021 року випуску.

Соломія Пак зараз є засновницею та директоркою ТОВ «Комунальник 2», разом зі своїм чоловіком Іваном Паком, екс-інспектором Львівської митниці, володіє ТОВ «Марк Буд» (новостворена компанія, яка за чотири місяці існування отримала замовлень від Дрогобицької міськради на 1 млн грн). Іван Пак також зараз контролює колишню фірму Василя Васьковича ТОВ «Євроасфальт» (майже 18 млн грн замовлень від Дрогобицької міської ради у 2022-2024 рр.).

Аліна Рудь має у Полтавській області сарай на 82,6 м2, 22 «сотки» землі, адмінбудівлю та майстерню (площа в реєстрі не вказана), а також автомобіль Toyota Land Cruiser Prado 2006 року випуску.

Сподобався текст? Підтримай NGL.media!

Навіть маленькі внески роблять можливими великі розслідування


Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy