Вартість ремонту перинатального центру в Івано-Франківську завищили на 1,2 млн грн

Ремонт одного з поверхів Івано-Франківського обласного перинатального центру обійдеться щонайменше на 1,2 млн грн дорожче, ніж міг би. Про це свідчить аналіз кошторису проекту, проведений аналітиками NGL.media.

Угоду вартістю 15,9 млн грн, що передбачає поточний ремонт третього поверху перинатального центру, уклали 17 травня з місцевим ТОВ «Промбудсервіс-Косів», яке виявилось єдиним учасником торгів.

Відповідно до технічної документації підрядник повинен замінити вікна, двері, облаштувати підлогу плиткою та лінолеумом, встановити нове санітарно-технічне обладнання тощо. Завершити усі роботи мають до кінця року, а отримати оплату підрядник зможе протягом півроку після підписання актів виконаних робіт.

При перевірці кошторису NGL.media виявили, що у більшості будівельних матеріалів, які планують використати для ремонту, не визначені технічні характеристики, що унеможливлює порівняння кошторисних цін з ринковими.

Проте навіть за таких умов очевидною є закладена у кошторис переплата принаймні на 1,2 млн грн.

Наприклад, гомогенний лінолеум оцінений у 1980 грн/м2, хоча у мережі «Епіцентр» такий лінолеум коштує від 675 до 1118 грн/м2. Такий же лінолеум нещодавно замовила для ремонту одна з львівських лікарень по 950 грн/м2. Виходячи з середньої ціни в «Епіцентрі», переплата лише на лінолеумі для перинатального центру складе майже 700 тис грн.

Виявлені приклади переплат Згорнути

матеріаликошторисринкова цінапереплата
Гомогенний лінолеум1980 грн/м2780 грн/м2695,4 тис грн
Плити «армстронг» 600 x 600 мм368 грн/од175 грн/од334,6 тис грн
Душовий канал Confluo Primo Line 75 см9850 грн/од4041 грн/од81,3 тис грн
Мінеральна шпаклівка21 грн/кг14,4 грн/кг65,9 тис грн

ТОВ «Промбудсервіс-Косів» не вперше помічають на завищенні цін, NGL.media свого часу багато писали про цю компанію. Серед останніх прикладів – у жовтні минулого року «Наші гроші» повідомляли про завищення цією компанією вартості реконструкції Верховинської районної лікарні.

Власниками івано-франківського ТОВ «Промбудсервіс-Косів» є Ігор Харук, Степан Костирко та Володимир Тинкалюк. Починаючи з 2016 року, ця компанія уже уклала через Prozorro 257 договорів на загальну суму 1,69 млрд грн, з якої 1,6 млрд грн складають угоди з саме франківськими замовниками.


Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy