25% українських школярів позбавлені повноцінного навчання – Texty.org.ua

17 Травня 2024

Аналітики Texty.org.ua опублікували інтерактивну карту українських шкіл, яка свідчить, що принаймні 25% школярів позбавлені можливості повноцінної освіти, навчаючись у дистанційному чи змішаному форматі.

За даними Інституту освітньої аналітики, станом на квітень 2024 року в Україні живуть понад 3,6 млн школярів, з яких 628,5 тис. змушені вчитися лише дистанційно, а ще майже 300 тис. – у змішаному форматі.

«Але навіть ті, хто [регулярно] ходить до школи, часто позбавлені можливості навчатися під час повітряних тривог. Зазвичай шкільні укриття розраховані лише на те, щоб вмістити дітей, а не організувати повноцінне навчання для всіх класів», – підкреслюють аналітики Texty.org.ua.

За допомогою спеціального сервісу можна з’ясувати режим роботи кожної школи.

«Механізм навчання в умовах війни досі недосконалий. Онлайн-формат допомагає захистити дітей від небезпеки. Але навчання фактично заморожується під час повітряної тривоги, адміністрація не контролює якість викладання на онлайн-уроках і не допомагає вчителям, які погано підлаштувалися під дистанційне навчання, а школярі позбавлені можливості соціалізуватися. Ці проблеми треба вирішувати негайно», – наголошують автори дослідження.