Дубневичів підозрюють у нелегальному видобутку піску на 21 млн грн

16 Травня 2024

Компанію, що належить сім’ї братів Дубневичів, підозрюють у незаконному видобутку піску біля Львова на 21,2 млн грн. Слідчі поліції, вважають, що компанія добувала пісок за межами дозволеної ділянки, завдавши таким чином державі збитки на 21,2 млн грн. Попри те, що поліція розслідує цю справу уже більше двох років, першу підозру начальнику піщаного кар’єру вручили лише днями.

ТзОВ «Агропромислове підприємство “Львівське”», яке має спеціальний дозвіл до 2033 року на видобуток піску у кар’єрі біля Давидова, офіційно належить Юрію Дубневичу (син нардепа-утікача Ярослава Дубневича) та Павлу Дубневичу (син голови Солонківської ОТГ біля Львова Богдана Дубневича). Компанія також має чинний до 2033 року договір про оренду земельної ділянки для видобутку піску загальною площею майже 10 га.

Піщаний кар'єр, де ТзОВ «АПП "Львівське"» має право видобувати пісок до 2033 року

Піщаний кар’єр, де ТзОВ «АПП “Львівське”» має право видобувати пісок до 2033 року

Однак у 2022 році «АПП “Львівське”» почало видобувати пісок поза межами орендованої ділянки. За версією поліції, таким чином працівники компанії незаконно видобули близько 20 тис. кубометрів піску, завдавши збитків державі майже на 21,2 млн грн.

Цікаво, що майже відразу після російського вторгнення у 2022 році голова Солонківської ОТГ Богдан Дубневич закликав усіх бажаючих безкоштовно добувати пісок у цьому кар’єрі для потреб територіальної оборони. Він не уточнював у своїх повідомленнях межі ділянки, де дозволений видобуток піску.

Дубневичі перейшли дорогуЯк родина відомих братів через підставних осіб скупила заплановані під вулиці земліРозслідування

Зараз Богдан Дубневич відмовляється коментувати кримінальну справу щодо компанії, яка офіційно належить його синові і племіннику. «Не маю абсолютно ніякого відношення до тої компанії, яку ви називаєте», – заявив Дубневич NGL.media.

Під час розслідування цієї справи поліцейські провели обшуки в офісі ТзОВ «АПП “Львівське”», де вилучили документацію, зокрема, про всіх працівників компанії.

Наразі єдиним підозрюваним у цій справі є начальник кар’єру «АПП “Львівське”», ім’я і прізвище якого у справі зашифроване. Йому інкримінують незаконне видобування корисних копалин місцевого значення у великому розмірі (ч. 3 ст. 240 ККУ), що передбачає від трьох до шести років позбавлення волі. На початку травня 2024 року начальнику кар’єру призначили 181,7 тис. грн застави та зобов’язали його здати закордонний паспорт на час слідства.

Обидва чинні власники «АПП “Львівське”» – Павло Дубневич і Юрій Дубневич – перебувають за межами України. А підписант компанії і людина, що може вчиняти дії від імені юридичної особи, у тому числі підписувати договори Юрій Депас заявив NGL.media, що не виконує обов’язки керівника ще з березня 2022 року.

Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy