У фінансованих ЄБРР проектах утеплення будинків у Дніпрі виявили переплати на 50 млн грн

В другій половині березня департамент житлового господарства Дніпровської міської ради оголосив проведення одразу 13 закупівель на утеплення покрівель та фасадів місцевих житлових багатоповерхівок. Усі підряди на загальну суму 345,2 млн грн отримало місцеве ТОВ «Старбудконтракт». Проте аналіз кошторисів, проведений NGL.media, свідчить про завищення вартості щонайменше на 50 млн грн.

Утеплення житлового фонду Дніпра за рахунок бюджетних коштів триває не перший рік. Цьогоріч до фінансування долучився також Європейський банк реконструкції та розвитку Саме ЄБРР оплачуватиме утеплення 11 будинків і Мова йде про чотири багатоповерхівки на проспекті Слобожанський (№88, №105, №106 і №108), два будинки на проспекті Богдана Хмельницького (№113 і №119), чотири будинки на вул. Інженерна (№8, №6, №4 і №) і багатоповерхівка на проспекті Петра Калнишевського №72) . Ще два будинки і вул. Інженерна №2 та просп. Слобожанський №70  у програму фінансування ЄБРР не потрапили.

Попри те, що на утеплення одного будинку передбачено по 20-50 млн грн учасником усіх закупівель стало лише одне підприємство – ТОВ «Старбудконтракт», яке і стало переможцем усіх торгів. Одним з можливих пояснень такої пасивності інших учасників є доволі нетипові умови оплати – усі гроші виплатять лише після повного завершення роботи. За умовами договорів завершити утеплення всіх будинків підрядник має до 20 грудня цього року.

Втім заплатити замовнику доведеться значно дорожче. NGL.media проаналізували надані «Старбудконтракт» кошториси і виявили завищення вартості будівельних матеріалів щонайменше на 49,7 млн грн. На деякі матеріали ціни завищені вдвічі і більше.

Найбільша маржа закладена у базальтовий утеплювач. При кошторисні вартості у 6,32 тис. грн/м3, у мережевих будівельних магазинах його продають в середньому від 3,62 до 4,26 тис. грн/м3. Таким чином лише на базальтовому утеплювачі потенційна переплата замовника за усіма 13 угодами може скласти 17,37 млн грн.

Ще понад 4,7 млн грн Дніпровська міськрада переплатить за двокомпонентну еластичну гідроізоляцію. В мережі її продають по 111 грн/кг, а от підрядник заклав у кошторисі по 393,93 грн/кг.

Чимало можна зекономити і на біовогнезахисті. Досить дорогий варіант з «Епіцентру» коштує 148,05 грн/кг, що значно дешевше кошторисних 249,17 грн/кг. Оскільки біовогнезахист фігурує лише у двох кошторисах  за нього можуть заплатити зайвих 545,6 тис. грн.

Ще приклади завищення вартості Згорнути

матеріалиринкова вартістькошторис
дюбель для термоізоляції868,83 грн (100 шт.)1605,53 грн (100 шт.)
суміш для приклеювання
та захисту плит з мінеральної
вати і пінополістиролу
15,49 грн/кг32,27 грн/кг
силікон-герметик889,28 грн/л1502,69 грн/л
штукатурка декоративна
силікон-силікатна
122,23 грн/кг176,8 грн/кг
плити з композитного матеріалу1472 грн/м22578 грн/м2

Загалом лише восьми позиціях будматеріалів, що планується використати, Дніпровська міськрада може переплатити 49,7 млн грн.

Головний спеціаліст тендерно-договірного відділу управління з координації державних закупівель департаменту житлового господарства Дніпровської міськради Ігор Мироненко, відповідальний за ці закупівлі, заявив NGL.media, що у його посадові обов’язки не входить перевірка кошторисів на відповідність ринковим цінам.

«Якщо проведена закупівля, вона так скажемо пройшла і договір вже йде згідно закупівлі. Тобто ніяких там не може бути поправок, тому що закупівля вже пройшла», – сказав Мироненко.

Наразі усі 13 угод вже підписані і на окремих об’єктах підрядник приступив до виконання ремонтних робіт.

Фірма-підрядник ТОВ «Старбудконтракт» була зареєстрована у 2016 році у Білій Церкві, але у травні 2023 року змінила власника та місце реєстрації. Компанія офіційно переїхала до Дніпра, а права на ТОВку перейшли від Сергія Совка, якого звинувачують у привласненні майна шляхом зловживання службовим становищем, до Вікторії Донець.

«Старбудконтракт» з моменту заснування активно брав участь у публічних закупівлях, проте найбільші замовлення фірма почала отримувати саме в 2024 році. Якщо за всі попередні роки компанія отримала загалом 81 підряд на 257 млн грн, то цього року уже виграла 30 тендерів майже на 546 млн грн.

 

Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy