Львівські чиновники вимагають міжнародну сертифікацію у мийників зупинок

01 Березня 2024

Франківська районна адміністрація Львівської міської ради оголосила тендер на обслуговування зупинок громадського транспорту. Серед вимог до потенційних учасників тендеру – міжнародні сертифікати якості.

Відповідно до умов тендеру, його переможець до кінця 2024 року обслуговуватиме 76 зупинок громадського транспорту у Франківському районі Львова. Мова йде про регулярне прибирання і миття зупинок, заміну скляних поверхонь у випадку вандалізму чи ремонт пошкоджених лавок, фарбування тощо. Очікувана вартість таких послуг складає понад 1,7 млн грн.

Цікаво, що окрім усіх необхідних у цьому випадку документів Франківська райадміністрація вимагає від потенційних учасників три міжнародні сертифікати ISO і документи про відповідність певним міжнародним стандартам] на системи менеджменту якості, екологічного менеджменту та системи управління охороною здоров’я та безпекою праці.

NGL.media проаналізували з десяток схожих закупівель інших райадміністрацій Львова на обслуговування зупинок громадського транспорту, і в жодній з них не було вимоги надати такі сертифікати. Не виявили ми таких вимог і у інших містах.

Як стверджує Микола Козак, власник компанії «УкрПромБудМеханізація», яка багато років обслуговує зупинки в інших районах Львова, тепер компанія не зможе взяти участь у тендері. «Загалом ми можемо отримати такі сертифікати, хоча не зрозуміло навіщо. Проблема у тому, що процес отримання сертифікатів ISO триває більше місяця, а про це чиновники оголосили за шість днів до подання пропозицій», – каже Микола Козак.

Згадані міжнародні сертифікати ISO справді часто є необхідними у великих закупівлях типу капітального будівництва чи асфальтування доріг. Проте незрозуміло навіщо вони фактично прибиральникам, яких потребує Франківська райадміністрація. Варто зауважити, що у 20222023 роках ця адміністрація не вимагала таких сертифікатів.

Тимчасово виконуюча обов’язки голови Франківської райадміністрації Львова Галина Шарко заявила NGL.media, що таким чином хоче наблизитись до міжнародних стандартів, а міжнародні сертифікати ISO свідчать, що учасник дбає про свою репутацію та буде виконувати роботу якісно.

«Не думаю, що це звужує конкуренцію, бо фірма, яка себе поважає, матиме такі документи. Учасники мали достатньо часу, щоб підготувати всі необхідні сертифікати, бо такий тендер оголошується не вперше», – сказала Галина Шарко. Якщо ж виявиться, що нема бажаючих брати участь у такому тендері, то його оголосять повторно.

За словами експертів львівської громадської організації «Центр громадського моніторингу та досліджень», формально замовник справді має право вимагати будь-які документи на підтвердження  спроможності учасників, тому єдиний спосіб уникнути відверто перебільшених вимог – це скаржитися в Антимонопольний комітет України.

Підготував Максим Піхо


Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy