Тендерний новачок без людей і техніки отримає понад 13 млн грн у Новомосковську

22 Травня 2023

Створене наприкінці січня 2023 року ТОВ «Хай-Тауер» менше ніж за місяць підписало з комунальними підприємствами Новомосковська Дніпропетровської області два договори і готується до підписання ще двох на загальну суму понад 13 млн грн. При цьому у компанії-новачка виявилось чимало зв’язків з місцевою та обласною владою, а от власних працівників та більшості необхідного для виконання підрядів обладнання – ні.

Інформація щодо проведення чотирьох тендерів, до яких долучилось ТОВ «Хай-Тауер», з’явилась в системі Prozorro у доволі стислий проміжок часу. КП «Рідне місто» Новомосковської міськради оголосило відкриті торги з особливостями 26 квітня, а також 1 та 2 травня. А КП «Новомосковський комсервіс» аналогічну процедуру запустив 28 квітня.

Усі закупівлі стосувались поточного ремонту дорожньої інфраструктури, а саме:

  • заїздів та елементів благоустрою біля ПК «Металург» очікуваною вартістю 5,3 млн грн;
  • внутрішньоквартальних доріг та тротуарів між будинками 124 та 126 по вул. Сучкова, очікуваною вартістю 7,95 млн грн;
  • тротуару по цій же вулиці від вул. Зіни Бєлої до вул. Калнишевського, очікуваною вартістю 1,6 млн грн;
  • тротуар по вул. Сучкова від вул. Зіни Бєлої до вул. Сучкова,36, на які готові були витратити 1,85 млн грн.

Варто зауважити, що в усіх чотирьох випадках серед кваліфікаційних критеріїв для потенційних учасників не згадується наявність досвіду виконання аналогічних робіт – що виявилось на руку ТОВ «Хай-Тауер», яке такого досвіду просто не мало. Втім, брак досвіду не завадив компанії стати єдиним учасником усіх чотирьох закупівель.

Прикметно, що необхідне обладнання, приміщення та людей фірма показати змогла – щоправда, не зовсім своїх. Із 13-ти осіб, вказаних в довідці про наявний персонал, 12 були  залучені за строковими цивільно-правовими договорами про найм і не є штатними працівниками «Хай-Тауер». Єдиний виняток – директор і власник компанії Сергій Мормуль, який до створення «Хай-Тауер» працював як ФОП з основним видом діяльності «торгівля косметичними товарами».

Принаймні один зі згаданих працівників працював, а один і досі працює на ТОВ «Фірма Логос», що входить до структури національної торгово-промислової корпорації «Логос» дніпровського підприємця та доларового мільйонера Валерія Шамотія.

Приміщення офісу і складу «Хай-Тауер» орендує у новомосковського ТОВ «Саммер-Кідз», яка належить Катерині Шухман, доньці депутата місцевої ради від «Слуг народу» Марка Шухмана.

З родиною Шухманів «Хай-Тауер» пов’язує ще й договір купівлі-продажу частини заявленого на тендері обладнання – перфораторів, відбійних молотків та іншого. Їх фірма купила в Олександра Максімчука, бізнес-партнера Марка Шухмана по ТОВ «Самара-Алко».

А от всі великогабаритні механізми, 18 екскаваторів, вантажівок, котків та інше, якими «Хай-Тауер» планує виконати замовлення, компанія отримала за договором оренди у ТОВ «Асбіт» і ТОВ «Автомагістраль 2016», які, у свою чергу, отримали їх від ТОВ «Буд регіон», яке до повномасштабної війни було одним з найбільших підрядників Дніпропетровської ОДА.

Власником «Буд регіон» вказаний криворізький підприємець Олексій Бурік, який свого часу встиг попрацювати директором департаменту ЖКГ та будівництва Дніпропетровської ОДА, заступником голів Дніпропетровської ОДА та облради, а в останні роки фігурував у ЗМІ як позаштатний радник міського голови Дніпра Бориса Філатова.

Як підсумок, маємо тендерного новачка ТОВ «Хай-Тауер» з тримісячною історією існування, який за рахунок чужої техніки та працівників, виграє чотири тендери, на які ніхто більше не прийшов, та отримає за виконання цих замовлень 13,02 млн грн.

 

Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy.

Львівська фірма без власної техніки перемогла на тендері із «запобіжником від конкурентів»