«Луцькводоканал» віддав двом пов’язаним компаніям підряди на 10 млн грн 

19 Травня 2023

фото «Луцькводоканалу»

Дві угоди загальною вартістю 10 млн грн комунальне підприємство «Луцькводоканал» уклало з компаніями пов’язаними між собою та, ймовірно, директором комунального підприємства Віктором Гуменюком. Одна розроблятиме проектно-кошторисну документацію, інша поставлятиме хімічну речовину для очисних споруд.

Комунальне підприємство «Луцькводоканал» уклало 5 травня пряму угоду вартістю 1,4 млн грн з київським ТОВ «Кревокс Україна». Ця компанія має розробити проектно-кошторисну документацію на реконструкцію станції другого підйому Дубнівської площадки водопідготовки у Луцьку. Це перший державний підряд ТОВ «Кревокс Україна».

Підприємство створене лише два місяці тому киянином Валерієм Курочкіним та волинянином Михайлом Гарщалем. Дізнатися, за якими критеріями «Луцькводоканал» обирав підрядника не вдалося. Відповідальний за закупівлі комунального підприємства Анатолій Мосійчук не відповів на дзвінки.

Проте Михайло Гарщаль є також засновником ТОВ «Смарт Еко Лоджик», одного з топ-підрядників «Луцькводоканалу» – за п’ять років ця компанія уклала понад 20 угод з комунальниками на загальну суму 16,5 млн грн. Компанія переважно продавала «Луцькводоканалу» лічильники та надавала «послуги з підготовки до повірки та регулювання», через що потрапила у 2020 році у гучний скандал.

За даними місцевого центру журналістських розслідувань «Сила правди», ТОВ «Смарт Еко Лоджик» незаконно проводило повірки лічильників. Окрім того, до журналістів потрапив аудіозапис, на якому людина з голосом, схожим на голос директора «Луцькводоканалу» Віктора Гуменюка, підтверджує свій зв’язок зі «Смарт Еко Лоджик»: «До цієї кампанії я причетний. Пряме відношення до неї маю».

У телефонній розмові з НГЛ Віктор Гуменюк не підтвердив, але і не спростував, що на аудіозаписі зафіксований його голос: «Я не можу коментувати якісь плітки, аудіозаписи і так далі. Для того є правоохоронні органи, нехай тим займаються, якщо вважають, що в цьому є якийсь зміст». Стосовно ж «Смарт Еко Лоджик», Гуменюк заявив, що має зв’язок з «усіма компаніями, які є контрагентами КП «Луцькводоканал», бо є підписантом цих договорів».

Директор «Луцькводоканал» Віктор Гуменюк (фото «Сила правди»)

Як з’ясувалося, уже через чотири дні після угоди з «Кревокс Україна», «Луцькводоканал» уклав значно дорожчу угоду з київським ТОВ «НВК Екбіт», яке також пов’язане з новоствореним ТОВ «Кревокс Україна», а отже і з Михайлом Гарщалем та «Смарт Еко Лоджик».

25 тонн флокулянту поліакриламіду катіонного, який використовують у системі механічного зневоднення осаду стічних вод, КП «Луцькводоканал» придбав за 8,3 млн грн у ТОВ «НВК Екбіт», яке є дистриб’ютором SNF – саме цей французький хімічний концерн є виробником флокулянту Aquarid D 791, назву якого комунальними прямо вказали у тендерній документації.

Проблема у тому, що згідно з законом у документації було зазначено «або еквівалент». Але ТОВ «Хімреагент», який запропонував дешевший вітчизняний еквівалент (25 тонн флокулянту катiонного Bukoflock СР-88 за 6,9 млн грн), дискваліфікували.

ТОВ «НВК Екбіт» заснувала Ольга Шапочнікова у 2010 році у Києві. Вона досі керує компанією разом з Павлом Воронкіним. Свого часу Воронкін разом із власником ТОВ «Кревокс Україна» Валерієм Курочкіним володіли ТОВ «Д.К.Тех.». А зараз «НВК Екбіт» і  ТОВ «Консалтингова компанія Бізнесфорвард Україна» Валерія Курочкіна (який, нагадаємо, два місяці тому заснував «Кревокс Україна») користуються одним номером телефону – (044)5022282.

Таким чином  пов’язані між собою компанії ТОВ «Кревокс Україна» і ТОВ «НВК Екбіт» за п’ять днів отримали від «Луцькводоканалу» замовлення майже на 10 млн грн.

 

Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy.