Волинські чиновники суттєво переплатили за генератори для військових

08 Травня 2023

ілюстративне фото epicentrk.ua

Чиновники Ківерцівської міськради, що на Волині, придбали для військових 20 бензинових електрогенераторів по 75000 грн за один – порівнюючи з деякими відкритими ринковими пропозиціями це майже вдвічі дорожче.

Наприкінці квітня Ківерцівська міська рада купила за 1,5 млн грн 20 бензинових генераторів Blackstone BG11050-FullPower у луцького ТОВ «Альпака АЛП». Угоду уклали безпосередньо з цією компанією, уникнувши конкурентних торгів – мовляв, до міськради звернулися командири трьох військових частин та прикордонного загону з проханням у найкоротші терміни забезпечити їхні підрозділи електроенергією.

В результаті один генератор Blackstone BG11050-FullPower обійшовся у 75000 грн без ПДВ, адже з кінця минулого року товари для енергетики звільнені від оподаткування.

Проте ринкова вартість таких генераторів значно нижча:

  • платформа онлайн-оголошень OLX – 66000 грн;
  • інтернет-магазин UaPowerShop – 56999 грн;
  • інтернет-магазин Uni Tools – 42188 грн;
  • інтернет-магазин CoolBox – 39800 грн.

Усі продавці підтвердили НГЛ наявність товару та його вартість, що залежно від продавця дешевша від пропозиції ТОВ «Альпака АЛП» від 12% до 47%. Зважаючи на купівлю відразу великої кількості генераторів, ціни могли бути ще нижчими. Проте навіть не враховуючи факту гуртової закупки, місцеві чиновники переплатили від 200 до 700 тис. грн.

Ківерцівська міськрада вже отримала генератори за угодою, про це нам повідомила Людмила Щербяк, яка відповідає за закупівлі. Проте вона не змогла пояснити чому їх купували саме у ТОВ «Альпака АЛП».

Це уже друга пряма угода з цією компанією лише у квітні. На початку місяця «Альпака АЛП» уже продала Ківерцівській міськраді п’ять дизельних генераторів, але тоді їхня ціна відповідала ринковій.

Як виявилось, ТОВ «Альпака АЛП» отримує держзамовлення лише від Ківерцівської міськради – загальна вартість вже підписаних угод становить 2,4 млн грн. Цю компанію у 2020 році заснувала у Луцьку 20-річна студентка Юлія Синчук. Зараз вона помічниця депутатки Верховної Ради з групи «За майбутнє» Ірини Констанкевич.

Коли Юлія Синчук пішла працювати в політику, ТОВ «Альпака АЛП» перейшло у власність її ковельської сусідки Тетяни Федорук, а згодом – киянина Даніїла Місіка. Місік є засновником низки інших компаній: ТОВ «Топ Інтеріорс», ТОВ «БТС Компані», ТОВ «Спешл Ліміт», ТОВ «Втімбен», ТОВ «Естарса» та благодійного фонду «Велич духу». Всі підприємства, окрім «Втімбен», засновані у 2021-2022 роках.

Цей матеріал підготовлено в рамках проекту Інституту висвітлення війни та миру за фінансової підтримки МЗС Королівства Норвегії. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди МЗС Королівства Норвегії чи Інституту висвітлення війни та миру.