1,5 млн євро пожертв естонців отримала приватна компанія зі Львова

19 Квітня 2023
Роман Панасюк (справа), Геннадій Васьків (в центрі) та Йоганна-Марія Лехтме (друга справа)

Роман Панасюк (справа), Геннадій Васьків (в центрі) та Йоганна-Марія Лехтме (друга справа)

Благодійний фонд «Все для перемоги», керівником якого є колишній заступник мера Львова Геннадій Васьків, підозрюють у нецільовому використанні благодійних коштів, зібраних громадянами Естонії для допомоги Україні. Аналогічні підозри викликала і компанія «Айсі констракшн», якою керує колишній підлеглий Васьківа Роман Панасюк. Обидві організації є українськими партнерами найбільшого у Естонії благодійного фонду «Слава Україні» (Slava Ukraini), який займається збором пожертв для українців. У березні консультативна рада фонду запідозрила українських партнерів у нецільовому використанні коштів і почала внутрішній аудит, зупинивши всі виплати. Тоді не озвучували назви українських партнерів, однак, як вдалося довідатися Kyiv Independent та Delfi Estonia, йдеться про львівські компанії, пов’язані із Геннадієм Васьківим.

Фонд «Все для перемоги» та ТОВ «Айсі констракшн» (IC Construction) мають чимало спільного. Власницею «Айсі констракшн» є львів’янка Марта Люта, яка у серпні 2022-го придбала компанію у Олександра Чернова – керівника відділу логістики фонду «Все для перемоги». Сама ж Марта Люта є працівницею манікюрного салону Healthy Beauty, який належить дружині Геннадія Васьківа, і пов’язана із Васьківим родинними стосунками. Керівник «Айсі констракшн» Роман Панасюк знайомий із Геннадієм Васьківим щонайменше із 2018-го, коли очолив управління економіки Львівської міськради. Сам же Васьків із 2017 по 2021 рік був заступником міського голови з фінансово-економічних питань. І Васьків, і Панасюк є засновниками однойменної з фондом громадської організації «Все для перемоги». Обидві компанії працюють в одному офісі, сам Васьків пояснив це тим, що «Айсі констракшн» просто «дозволила» благодійному фонду використовувати цей офіс.

На сторінках благодійного фонду «Все для перемоги» та «Айсі констракшн» багато спільних фото- та відео із роздачею допомоги цивільним у прифронтових населених пунктах. Часто на фотографіях можна побачити керівницю естонського фонду, депутатку парламенту Йоганну-Марію Лехтме разом із Геннадієм Васьківим, інколи разом із ними стоїть і Роман Панасюк. Хоч саме фонд «Все для перемоги» є центральним у цих дописах, схоже, що саме «Айсі констракшн» отримувала основну суму пожертв від естонського фонду. За даними Kyiv Independent, у 2022-му «Айсі констракшн» отримала від естонців близько 1,5 млн євро.

Незрозумілим залишається, чому кошти не перераховувалися напряму благодійному фонду. Основним профілем «Айсі констракшн» є будівництво будівель, хоча там стверджують, що від початку 2022-ого сфокусувалися виключно на благочинності, де-факто залишившись прибутковою компанією. Дохід «Айсі констракшн» минулого року сягнув 41,7 млн грн або 1 млн євро. Чистий прибуток, судячи із даних YouControl, склав 9,3 млн грн або 250 тис. євро. Панасюк підтвердив Kyiv Independent, що майже весь прибуток компанії приніс естонський благодійний фонд Slava Ukraini. Він також заявив, що ці кошти отримувалися як передбачена контрактами оплата товарів та послуг, а не як допомога.

Втім, усі виплати від естонського фонду припинилися, відколи у Slava Ukraini почався внутрішній аудит. Державна прокуратура Естонії заявила, що не бачить підстав розпочинати розслідування через діяльність фонду, оскільки підозри у нецільовому використанні коштів стосуються українських партнерів. Водночас там додали, що готові офіційно допомогти Україні з’ясувати всі подробиці діяльності цих компаній.

За даними Kyiv Independent, ДБР уже розпочало розслідування через ймовірне нецільове використання пожертв від естонського фонду. Сама Йоганна-Марія Лехтме повідомила Delfi Estonia, що не має претензій до українських партнерів благодійної організації, а звинувачення назвала дезінформаційною атакою.