Львівські депутати і чиновники посварились через кредит ЄБРР на 25 млн євро

12 Квітня 2023

Сесійна зала засідань Львівської міської ради (фото ЛМР)

Депутати Львівської міської ради планують скасувати рішення виконавчого комітету про прийняття умов кредитного договору на отримання 25 млн євро від Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР). Відповідний проєкт ухвали планують розглянути на найближчому засіданні міськради, а один з депутатів уже навіть звернуся до суду.

Суперечливе рішення виконком прийняв ще 14 березня, цього питання не було у порядку денному, але в кінці засідання членам виконкому повідомили, що це просто «технічне рішення» і вони проголосували «за».

«Загалом ми вважаємо, що кредитні кошти треба брати. Але зараз йдеться про те, що виконком перетягує на себе невластиві йому функції. Це вже не вперше. А це дражлива тема, бо для нас важливою є співпраця з міжнародними партнерами», – каже секретар комісії фінансів та планування бюджету Львівської міськради Петро Адамик, один з авторів проєкту ухвали про скасування рішення виконкому.

Він пояснив, що розроблений проєкт ухвали виключно про скасування незаконного рішення виконкому. Адже виконком не має права приймати рішення зі сфери повноважень депутатського корпусу.

За його словами, проєкт ухвали було розроблено для того, щоб підтвердити демократичність прийняття рішень у Ратуші. «Це Львів, тут не виконком приймає рішення, а рада. Є регламент, якого необхідно чітко дотримуватись», –вважає Адамик.

Згідно з ухвалою «Про розмежування повноважень між виконавчими органами Львівської міської ради», виконком може надавати дозвіл на укладення кредитних договір лише комунальними підприємствами, і то з обмеженнями.

Щодо планованого кредиту ЄБРР на 25 млн євро, то його отримання депутати міськради погодили ще 6 грудня 2022 року. Точніше вони погодили здійснення «зовнішніх запозичень до спеціального фонду бюджету Львівської міської територіальної громади у формі укладення кредитного договору з ЄБРР». Ці гроші планують використати для підтримки ліквідності, рефінансування та «пом’якшення впливу війни» на комунальні підприємства «Львівелектротранс», «Львівавтодор», «Львівводоканал», «Львівтеплоенерго» та «Зелене місто».

На думку опитаних НГЛ депутатів, мало відбутись ще одне голосування для затвердження кредитного договору (до речі, у регламенті міськради не передбачена така процедура, але за минулі роки і справді склалась традиція подвійного голосування зовнішніх кредитів). Планувалось, що повторне голосування відбудеться 3 березня 2023 року. Проте тут виникли питання у деяких депутатів щодо доцільності використання коштів. І для затвердження забракло кількох голосів.

«Ми [депутати з фракції «Варта»] голосували проти отримання цього кредиту. У нас на той час було достатньо залишків, настільки достатньо, що ми, не знаючи, куди подіти гроші, купували облігації, – пояснює свою позицію виступила голова комісії фінансів та планування бюджету Львівської міськради Наталія Шелестак. – І оцей ідіотизм, коли в нас є кошти, а ми про всяк випадок ще добираємо… [Аргумент, що] поки дають, то треба брати, – для мене це не мотивація».

Шелестак наголошує, що їй так і не пояснили причини такого рішення виконкому, хоча вона в принципі підтримує залучення міжнародних кредитів, але лише на розвиток комунальних підприємств, а не на «проїдання», тобто на виплату зарплат.

У свою чергу заступник мера Андрій Москаленко запевняє, що виконавчий комітет, у жодному випадку не мав на меті зневажити депутатів. І рішення виконкому було виключно декларативним та необхідним для співпраці з ЄБРР.

«На виконкомі прийняли умови, викладені в кредитному договорі. Це проміжний документ перед ухвалою. Ми маємо практику перед тим, як винести документ на сесію, погодити на виконкомі», – пояснив Москаленко в коментарі НГЛ. Щоправда, незрозуміло, чому виконком не зробив цього до засідання міськради, яке відбулося 3 березня.

За словами Андрія Москаленка, оскільки депутати в кінці минулого року проголосували за першу ухвалу про погодження кредиту, то угода з ЄБРР була укладена. І з 6 січня працює спеціальна робоча група щодо розподілу та контролю коштів, оскільки місто вже отримало частину грошей у сумі 10 млн євро від загальної узгодженої суми у 25 млн євро.

Що станеться, якщо депутати взагалі не затвердять кредит? Як пояснює Наталія Шелестак, члени громади можуть в судовому порядку визнати кредитну угоду недійсною. Ще одна депутатка, голова комісії законності Уляна Пак каже, що у разі незатвердження угоди депутатами, гроші з кредиту ЄБРР не можна буде використовувати.

А от Вікторія Довжик, директорка департаменту фінансової політики Львівської міськради, переконана, що така позиція депутатів не вплине на угоду. «В ухвалі від 6 грудня є перший пункт – це здійснити запозичення. Ми його здійснили, підписали угоду з ЄБРР, створили групу з реалізації проєкту… Я поважаю думку депутатів, але не я розумію логіки спочатку проголосувати за отримання кредиту, а потім не затверджувати його», – каже вона.

За словами Довжик, рішення виконкому у жодному випадку не підміняє ухвалу міськради, і це питання будуть знову виносити на голосування депутатів.

Тим часом депутат Львівської міськради від «Європейської солідарності» Олексій Різник уже подав позов до Львівського окружного адміністративного суду, аби скасувати рішення виконкому про прийняття умов кредитного договору та визнати дії членів виконкому неправомірними.

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.