Ужгородський аеропорт купуватиме пальне на АЗС не далі, ніж за 350 метрів

02 Квітня 2023

фото Івана Кожевникова

Міжнародний аеропорт «Ужгород» шукає постачальників палива. Відкриті торги з особливостями для замовлення талонів на дизель та бензин оголосили 24-го березня. При цьому до тендерної документації замовник вписав суттєві дискримінаційні вимоги, що знижують можливість участі у торгах навіть кількох учасників.

Відповідно до оприлюдненого оголошення аеропорт планує придбати талони на 5000 літрів дизельного палива та 3000 літрів бензину А95. Очікувану вартість замовлення комунальне підприємство облради визначило в розмірі 396,92 тис. грн.

Згідно у умовами, фактична передача пального має здійснюватися на власних чи партнерських АЗС переможця торгів цілодобово, включаючи вихідні і святкові дні. Але є одна особливість – ці АЗС мають бути розташовані на відстані не більше 350 метрів від замовника. Мовляв, закупівля товару поза зоною визначеного району буде економічно не вигідною, призведе до втрат часу та коштів.

З таким трактуванням категорично не погоджується експерт з публічних закупівель, виконавчий директор львівського «Центру громадського моніторингу та досліджень» Юрій Кузько: «Це явна дискримінаційна вимога, бо з трохи більшою відстанню в кілька кілометрів зайві витрати можуть бути мінімальні, а економія коштів на потенційно нижчій ціні пропозиції цілком ймовірна».

Подібна позиція і у одного з можливих учасників закупівлі – харківського ТОВ «Оіл Карт Сервіс», яка належить Євгену Музильову. Фірма через систему Prozorro звернулась до замовника з вимогою усунути наявне порушення, прибравши з тендерною документації дискримінаційну вимогу. На думку «Оіл Карт Сервіс», цей пункт в документах грає на руку одному конкретному постачальнику.

«За даними відкритих джерел в цю відстань [350 метрів] потрапляє лише одна АЗС компанії ОККО, яка на наше переконання є заздалегідь визначеним вами постачальником», – йдеться в оприлюдненій вимозі.

У свою чергу представники аеропорту вказують на те, що підприємство розташоване на значній території, тому вимогу щодо «350 метрів від місця знаходження замовника» може виконати ще одна АЗС, за адресою вул. Собранецька 178.

Закупівельниця аеропорту Галина Голубовська у телефонному коментарі підтвердила намір проводити торги саме з такими вимогами до учасників. «Керівництво прийняло таке рішення, оскільки маємо великогабаритний транспорт», – пояснює вона.

Ми проаналізували мережу наявних поряд заправних станцій і можемо констатувати, що АЗС «Motto» за адресою вул. Собранецька 178 справді не порушує вимог замовника. Проте у півторакілометровій зоні від  аеропорту можна знайти ще як мінімум дві АЗС, тож аргументи щодо економічної доцільності виглядають вельми сумнівно. Тим паче, що за даними YouControl у власності аеропорту є мінімум дві паливоцистерни, які цілком можна використовувати для пересування містом.

У попередні роки таких вимог до підрядників керівництво аеропорту також не висувало. В 2016-2020 та 2022 роках там пальне взагалі не купували, а в 2021-му провели дві спрощені закупівлі, за умовами яких переможці торгів мали самі привезти та розвантажити на території аеропорту кілька партій дизпалива та бензину.

Наразі обов’язки директора аеропорту «Ужгород» виконує призначений наприкінці грудня 2022 року Олексій Саричев, якого представили пресі як військовослужбовця, колишнього працівника аеропорту з досвідом пілотування.

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.