Обвинувачений у держзраді Руслан Коцаба зміг виїхати з України завдяки матері

Редакція НГЛ отримала доступ до даних перетину кордону

YouTube

Звинувачений у державній зраді проросійський блогер Руслан Коцаба зміг виїхати з України на підставі того, що супроводжував свою матір з інвалідністю. Про це свідчать надані Коцабою під час перетину кордону медичні документи, номери яких опинилися у розпорядження НГЛ.

56-річний Руслан Коцаба перетнув український кордон зі Словаччиною ще 24 серпня минулого року через пункт пропуску у Малому Березному на Закарпатті. Нагадаємо, що українським чоловікам віком до 60 років на час дії воєнного стану заборонений виїзд з країни, проте є певні винятки – зокрема, і для тих, хто супроводжує людей з важкою формою інвалідності.

Раніше Держприкордонслужба у відповідь на запит «Суспільного» відмовилася повідомити, яким чином і коли Руслан Коцаба перетнув кордон, посилаючись на те, що це інформація з обмеженим доступом.

Зараз Коцаба перебуває у США за програмою «Єднання заради України», запровадженої для допомоги українським біженцям. Про це Коломийському міськрайонному суду, де розглядають справу Коцаби за звинуваченням у держзраді, повідомила його адвокатка Світлана Новицька. За її словами, американську візу Коцаба отримав у жовтні 2022 року і він має намір оформити статус політичного біженця. При цьому у США Руслан Коцаба продовжує поширювати проросійські наративи.

Прокурор Івано-Франківської обласної прокуратури Олексій Безрукий заявив НГЛ, що на наступному засіданні суду у Коломиї, обвинувачення клопотатиме про оголошення Руслана Коцаби у розшук і його арешт. «Раніше йому уже обирали запобіжний захід тримання під вартою, але апеляційний суд його скасував. В подальшому обвинувачений з’являвся на засідання і не порушував встановлених правил, а тому підстав для обрання нового запобіжного заходу не було», – пояснив Олексій Безрукий.

Нагадаємо, Руслана Коцабу затримали у лютому 2015 року в Івано-Франківську через відеозвернення, у якому закликав бойкотувати мобілізацію. У 2016-му суд першої інстанції визнав його винним у перешкоджанні ЗСУ і присудив три з половиною роки позбавлення волі. Оскільки йому зарахували час проведений у СІЗО, то Коцаба мав провести провести у в’язниці рік. В подальшому вирок скасувала апеляція, натомість у 2017-му касаційний суд відправив справу на повторний розгляд.

Таким чином справа потрапила до Долинського районного суду на Івано-Франківщині, який повернув обвинувальний акт прокурору через брак доказів. Прокуратура оскаржила справу в апеляції і в 2019 році обвинувальний акт передали на розгляд Коломийському міськрайонному суду.

Наступне засідання у справі Коцаби має відбутися у Коломиї 11 квітня цього року.

Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy.