Реставраторів головного корпусу ЛНУ ім. І. Франка підозрюють у розкраданні

22 Березня 2023

фото ЛНУ ім. Івана Франка

Шевченківський районний суд Львова обрав запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання Богдану Гавриляку, який є директором підприємства «Будремсервіс». Ця компанія займалася реставрацією головного корпусу Львівського національного університету імені Івана Франка і слідчі підозрюють, що Богдан Гавриляк підробив акти виконаних робіт, через що його фірма отримала майже 775 тис. грн за невиконані роботи. Про це стало відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень.

Запобіжний захід стосовно Богдана Гавриляка діятиме до 13 травня. Щоправда, прокурори просили для нього нічний домашній арешт, але суд вирішив, що особистого зобов’язання буде достатньо. Також суд на попередніх засіданнях відхилив прохання прокурорів у відстороненні підозрюваного з посади.

Історія з реставрацією головного корпусу ЛНУ ім. І. Франка почалася ще у 2018 році. Тоді цим теж займався «Будремсервіс», отримавши підряд на 75,8 млн грн. Будівельні роботи планували завершити до кінця 2019 року, але спочатку завадив брак фінансування, а потім – пандемія. Договір продовжували додатковими угодами, але зрештою робіт виконали лише на 51,6 млн грн і у 2021 році сторони за взаємною згодою розірвали договір через коригування проєктно-кошторисної документації.

Але головний корпус ЛНУ ім. І. Франка все одно не залишили без повноцінної реставрації та оголосили новий тендер 23 квітня 2021 року на загальну суму майже 58 млн грн. Уже через місяць договір підписали з тим же «Будремсервісом», хоч компанія насправді почала працювати ще навіть до оголошення тендеру. 

Досудове розслідування встановило, що вже під час другої реставрації корпусу, Богдан Гавриляк підробив 8 актів приймання виконаних будівельних робіт, через що«Будремсервіс» отримав зайвих майже 775 тис. грн за невиконані роботи.

Підприємство «Будремсервіс» зареєстроване  в грудні з 1999 року у Львові. За даними проєкту Clarity, за час своєї діяльності фірма отримала 49 держзамовлень на суму 215 млн грн. Майже 90% від цієї суми компанія отримала за угодами з Львівським національним університетом (39 угод на 192 млн грн). Засновником та директором фірми є Богдан Гавриляк.