Замість приватного будинку біля Буковеля збудували 5-поверховий готель

13 Березня 2023

фото Booking.com

Поблизу Буковеля збудували новий п’ятиповерховий готель на ділянці, де дозволили лише індивідуальний житловий будинок. Поліція підозрює, що це вдалося завдяки змові підприємця з Херсона та держреєстратора з Яремчі, який оформив право власності кожного з 33 номерів на різних людей. Івано-Франківський міський суд уже відправив під домашній арешт одного з фігурантів справи.

Ще у лютому 2020 року Яремчанська міська рада видала містобудівні умови і обмеження на будівництво у Яблуниці триповерхового індивідуального житлового будинку з мансардою. 17 червня 2021 року в реєстрі будівельної діяльності ДАБІ в Івано-Франківській області зареєстрували декларацію про таке будівництво. Загальна площа будинку мала складати 1900 м2.

Згодом на цій ділянці збудували п’ятиповерховий відпочинковий комплекс на 33 номери, які зареєстрували за різними людьми. Загальна площа будинку становить 1970,8 м2. Зараз ці апартаменти здають для відпочинку, а житловий будинок позиціонують як апарт-готель Wood Hotel.

За даними івано-франківської поліції, за цією схемою стоїть 48-річний мешканець Херсонської області. Ймовірно, йдеться про підприємця Сергія Ратушного, який є власником ТзОВ «Вуд маркет 7», що зареєстроване за адресою готелю у Яблуниці.

У лютому 2023 року слідчі повідомили про підозру і організатору схеми, і державному реєстратору, який оформив право власності на кімнати в готелі. 22 лютого суд призначив реєстратору Ростиславу Онутчаку домашній арешт на два місяці.

Земельна ділянка під готелем належить Вікторії Коріновській з Києва. На неї записані і два номери готелю Wood Hotel. Решту власників номерів нам не вдалося ідентифікувати.

Варто зауважити, що готелі можуть працювати лише у нежитлових приміщеннях і їхня діяльність оподатковується за ставкою ПДВ 7-20%. Натомість реєстрація готелю як житлового приміщення, ще й розділеного на частини менше 60 м2 кожна, дозволяє уникати ще й сплати податку на нерухомість.

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.