Для шкіл і садків на Закарпатті замовили м’яса дорожче цін в супермаркеті

23 Лютого 2023

Фото умовне, з сайту comments.ua

Середнянська селищна рада на Закарпатті уклала договір з приватним підприємцем Миколою Шостаком на постачання різного м’яса та печінки вартістю майже 1,7 млн грн. Водночас вказані ціни на деякі продукти є вищими за ринкові. 

Згідно з договором, продукти постачатимуть протягом року у школи, ліцеї, гімназії та заклади дошкільної освіти селищної ради. Замовили наступне: охолодженої свинини без кістки (3 тонни), охолодженого курячого філе (2 тонни), охолодженої курячої тушки (1,5 тонни), охолодженого курячого стегна (1 тонна), м’яса курячого (1 тонна), охолодженої курячої печінки (800 кг) та охолодженої яловичини без кістки (600 кг).

Деякі ціни, за якими селищна рада замовила м’ясо, перевищують ринкові. Наприклад, куряче філе вона замовляє за 170 грн/кг, курячі тушки по 145 грн/кг, а курячі стегна по 135 грн/кг без ПДВ. Водночас у «Сільпо» філе продають по 139 грн/кг, тушки курки по 81,5 грн/кг, а стегна по 105 грн/кг. Яловичина в онлайн-магазині «Сільпо» відсутня на момент написання матеріалу, а от окіст свинини коштував 145 грн/кг, шия – 199 грн/кг, биток – 176 грн/кг, тоді як рада замовила свинину, де м’язи, відділені від тазової, крижової, стегнової кісток одним шматком, – по 190 грн/кг.

Яловичину рада замовила по 280 грн/кг, коли на гуртовому ринку «Шувар» максимальна ціна на неї становить 250 грн/кг. Свинина тут максимально коштує максимум 165 грн/кг. 

Окремої уваги заслуговує продукт, який в договорі прописаний, як «м’ясо куряче (четверті, бедра, крила асорті)». У технічному завданні немає інформації, в якому співвідношенні мають бути ці шматки курки. Проте відомо, що 1 кг цього міксу селищна рада купуватиме по 160 грн, коли у «Ашані» кіло курячої четвертини коштує 73 грн, а кіло гомілок і крил разом – 89 грн, стегна – 99 грн/кг.

Поспілкуватись щодо цієї закупівлі нам вдалося лише з представницею приватного підприємця Миколи Шостака. Його бухгалтерка повідомила, що свої ціни вони запропонували й «так воно і пройшло». Також запевняє, що під час формування цін орієнтувались на ринкові ціни та їхнє ймовірне зростання. 

А Середнянська селищна рада просто відмовилась спілкуватися з журналістами на цю тему телефоном, сказавши писати запит. 

Про підприємця

Підприємець Микола Шостак зареєстрований в Ужгороді, з 2016 року отримав загалом замовлень на маже 9 млн грн, за даними Clarity. Середнянська селищна рада є його найбільшим замовника, з нею він підписав 20 угод на 5,2 млн грн. 

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.