Суд закрив справу про хабар екс-керівника Львівського обласного управління водних ресурсів

13 Лютого 2023

Володимир Садовий, фото з сайту ZAXID.NEt

Львівський суд закрив справу про 25 тис. грн хабара уже колишнього керівника Львівського обласного управління водних ресурсів через завершення строку давності справи. Володимира Садового затримали за підозрою в отриманні хабара ще у 2015 році, але через довге слідство і постійні перенесення засідань суду йому вдалося уникнути покарання.

Володимира Садового затримали під час отримання хабара у власному кабінеті 8 вересня 2015 року. За версією слідства, він взяв 25 тис. грн за сприяння у пришвидшеному виготовленні та погодженні проектно-кошторисної документації на будівництво водойми на території Миколаївського району. Також Володимир Садовий за хабар нібито пообіцяв сприяти у заниженні вартості будівельних робіт. Під час його затримання він заперечив отримання грошей і заявив, що він «ні в кого нічого не брав».

Тодішній начальник управління протидії злочинності у сфері економіки ГУ МВС Михайло Тесля після затримання Садового анонсував «доволі суворе, тобто від 8 і більше років» покарання для службовця.

Судячи з ухвал суду у цій справі, слідство тривало приблизно три роки, після чого у листопаді 2018 року прокуратура сукерувала обвинувальний акт до суду. У ньому обвинувачення Садовому змінили з «суворої» ч. 3 статті 368 ККУ (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою), що карається ув’язненням, на першу частину цієї ж статті, де передбачене легше покарання у вигляді штрафу. Судові засідання у цій справі постійно переносились через ігнорування засідань свідками у справі. 

Зрештою 2 лютого 2023 року Личаківський районний суд Львова розглянув справу. Володимир Садовий подав клопотання про звільнення його від кримінальної відповідальності у зв’язку із закінченням строків давності справи. Прокурор Андрій Пшеничка заявив, що не заперечує проти цього клопотання. Отож, Личаківський райсуд звільнив Володимира Садового від кримінальної відповідальності і закрив справу.

Додамо, що строки давності кримінальних справ відрізняються і залежать від тяжкості злочину. У випадку Володимира Садового, суд визначив тяжкість злочину як середню, а термін давності у такому випадку становить 5 років. Для тяжких ж злочинів термін давності спливає за 10 років після злочину, а для особливо тяжких – це 15 років.

Судячи з інформації з відкритих джерел, Володимир Садовий зараз не працює в обласному управлінні водних ресурсів (нова назва – Басейнове управління водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну). У вересні 2020 року його відмітили на дописі, як дотичного до ремонту вул. Чернівецької у Львові.

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.