У Шклі оплатили незавершений ремонт санаторію для розміщення переселенців

07 Лютого 2023

Фото санаторію ілюстративне. Джерело: Суспільне

Слідчий суддя Личаківського районного суду Львова надав дозвіл детективам Територіального управління Бюро економічної безпеки у Львівській області провести огляд корпусів №3 та №4 Санаторно-курортного лікувального центру «Шкло».

Правоохоронці підозрюють, що ремонтні роботи у корпусах для розміщення тут внутрішньо переміщених осіб не були проведені, хоча підрядник отримав 5 млн грн за свою роботу. Про це стало відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень.

Закупівлі

У грудні минулого року ТОВ «Ді Енд Ді Лоєрс» отримало підряд вартістю 5 млн грн на поточний ремонт приміщень санаторію для облаштування тимчасового житла для внутрішньо переміщених осіб (далі ВПО). Закупівлю провели без конкурсу.

За ці кошти компанія мала відремонтувати будівлі корпусів №3 та №4 на вул. Курортна, 1 у Шклі до 31 грудня 2022 року.  Зокрема, очистити внутрішню поверхню стін від старої вапняної фарби, вирівняти рівень штукатурки на стінах та пофарбувати їх. У місцях, де була стара плитка, він мав замінити її на нову. Ще підрядник мав демонтувати старі унітази, раковини та підвіконні дошки й замінити їх на нові тощо.

Водночас 21 грудня до договору внесли зміни, якими передбачено ремонт хіба в корпусі №3, а договірна ціна залишилась такою ж самою.

Згідно з основною угодою, підрядник отримає кошти за роботи протягом 10 днів після отримання замовником рахунку та/або актів виконаних робіт. Детективи підозрюють, що «Ді Енд Ді Лоєрс» отримало кошти на підставі двох актів виконаних робіт ще до кінця грудня, хоча жодних ремонтних робіт не проводило.

У відповідь на запит «Наші гроші. Львів» Територіальне управління Бюро економічної безпеки у Львівській області підтвердило, що воно отримало інформацію з казначейства про перерахування санаторієм «Ді Енд Ді Лоєрс» 5 млн грн на підставі актів датованих 5 та 22 грудня 2022 року. Одразу із двох джерел наша редакція підтвердила, що у січні 2023 року роботи ще тривали.

У рамках розслідування призначили будівельно-технічну експертизу, а тому суд надав дозвіл на проведення огляду двох корпусів.

Позиція санаторію

Редакція неодноразово намагалась отримати коментар керівництва санаторію щодо проведення ремонту. Але виконувач обов’язків директора підприємства через свою секретарку відмовлявся з нами спілкуватися. Також підприємство не відповіло на наш запит.

У результаті нам вдалося поспілкуватись із в.о. директора лише після того, як ми знайшли номер його мобільного телефону. Дмитро Головко повідомив, що знає про відкрите кримінальне провадження.

«Як я знаю, хтось написав заяву в правоохоронні органи. Я для себе розумію, чому її написали, але це мої суб’єктивні думки. Вирішити, чи є якісь порушення під час цього ремонту має слідство. Я залишу це йому», – прокоментував Дмитро Головко.

Він також заперечує, що підряднику перерахували кошти заздалегідь. Він каже, що санаторій діяв в рамках закону. Також він повідомив редакції, що ремонтні роботи на даний момент повністю завершені.

Скрін із відео

Щоправда, уточнив, що в процесі ремонту з’явилась необхідність у додаткових роботах, тому підрядник продовжував ремонт до 10 січня 2023 року. Натомість 19 січня секретарка повідомляла нам, що роботи досі тривають. Головко стверджує, що вона могла помилитись, бо працює з дому.

На момент публікації на Prozorro немає додаткових угод на пролонгацію договору, а також договорів на додаткові роботи.

«Я відправив договір у Київ, щоб підрядник його підписав, але документ там затримався, тому я його отримав назад лише після новорічних свят. А зараз санаторій його досі не виклав, бо триває слідство», – пояснює виконувач обов’язків директора.

Про підрядника

Згідно з УouСontrol, ТОВ «Ді Енд Ді Лоєрс» зареєстроване 27 квітня 2019 року у Києві. Бенефіціарним власником фірми через ПП «Літан-99» є Володимир Швець. Він також був директором, але з 2 лютого цього року керівницею стала Вера Шген.

74-річний Володимир Швець є бенефіціаром низки інших компаній, як наприклад, «Енвіль», «Дельта-В», «Олл Сквеа Трейд», «Євро Агро Торг», «Архітектурне бюро «Ґрінвіч», «Фью.Жен», «Евротрейд Текнолоджи», «Феіршейк», «Капа Електронік» тощо.

Ми звернулись до «Ді Енд Ді Лоєрс» за коментарем минулого тижня, але так і не отримали звістки. Окрім описаної вище закупівлі «Ді Енд Ді Лоєрс» отримало ще один підряд від бюджетників – від того ж Санаторно-курортного лікувального центру «Шкло».

Цю угоду підписали 14 грудня, також без конкурсу і на суму близьку до 5 млн грн. За ці кошти компанія мала б відремонтувати приміщення клубу для розміщення ВПО до 15 лютого цього року.

Інші ремонти санаторію

Як повідомила восени 2022 року Львівська обласна військова адміністрація, на реконструкцію корпусів санаторію виділили 20 млн грн: 15 млн – це кошти місцевого бюджету та 5 млн виділили з обласного.

За даними Prozorro, ТОВ «Інвестреконбуд» мало б отримати 10 млн грн за поточні та сантехнічні роботи в тих же корпусах №3 та №4. Крім того, підприємець Ярослав Гнатко мав роботи поточний ремонт в корпусі №4 (поверх 1,2,4), також за 5 млн грн.

Що «Інвестреконбуд», що Гнатко іншого досвіду в публічних закупівлях не мали. Це єдині їхні угоди на Prozorro.

Власник і директор «Інвестреконбуд» Сергій Перерва пояснив, що його компанія виконувала ремонти в 4 корпусі, причому на поверхах, які також вказані в угоді з підприємцем Гнатко (за однією угодою – демонтажі, 1 поверх та коридори, за другою – 2, 3 та 4 поверхи). Із Гнатко зв’язатись не вдалося.

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.