Інженера з технагляду посадили під домашній арешт за приймання невиконаних на 9 млн грн робіт

02 Лютого 2023

Фото поліції

Дрогобицький міськрайонний суд Львова обрав запобіжний захід та арештував майно інженера з технічного нагляду, чия недбалість, ймовірно, призвела до незаконного перерахування майже 8,7 млн грн підрядникові, який не виконав роботи.

Мова йде про будівництво мосту через річку Східничанка, який замовила Східницька селищна рада на Львівщині.

ПП «Спецавтогідробуд», яке стало переможцем закупівлі вартістю майже 29 млн грн у кінці 2020 року, мало, зокрема, розчистити територію, розібрати старий міст, організувати дорожній рух під час будівельних робіт та звести новий майже 19-метровий залізобетонний міст.

Але слідство встановило, що інженер з технагляду за цим об’єктом підписав 10 актів приймання виконаних робіт на 8,7 млн грн, які «Спецавтогідробуд» повністю не виконав. Через недбалість інженера ці кошти перерахували компанії, – а тому саме стільки збитків завдали державі.

Фото поліції

Підозрюваному підприємцю-інженеру з технагляду інкримінують неналежне виконання своїх службових обов’язків (ч. 2 ст. 367 ККУ). Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді домашнього арешту з 23 до 7 години впродовж 60 днів. Також суд арештував дві земельні ділянки цього чоловіка, його авто та будинок.

Згідно з даними Prozorro, технічний нагляд за будівництвом моста здійснював Микола Бутов за 365 тис. грн. Але перерахували йому лише 44 тис. грн.

Підприємство «Спецавтогідробуд» зареєстроване 2010 році в Стрию на Львівщині. Його власником є місцевий мешканець Леон Урумян. Йому також належить низка компаній як, наприклад, «Мостобудівельне управління №1» та «МБУ Постач».

Згідно з даними YouControl, з лютого 2019-го до кінця серпня 2022-го  компанією керував Іван Кремінець, якраз у період, коли проходило будівництво мосту через річку Східничанка. Кремінець також є підозрюваним у справі перерахування коштів за будівництво, однак свою вину не визнає. Слідчі вважають, що саме директор вказав неправдиві дані в актах приймання виконаних робіт, які потім підписав й інженер з технічного нагляду. З судреєстру також відомо, що суд обрав Кремінцю запобіжний захід у вигляді тримання із можливістю внести заставу розміром майже 8,5 млн грн.

За даними Судової влади також відомо, що 11 січня 2023 року з прокуратури до суду надійшов обвинувальний акт про його обвинувачення за ч.5 ст. 191 (зловживання службовим становищем), ч.1 ст. 366 (службове підроблення), ч.2 ст. 209 ККУ (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом).

Про закупівлю

До слова, тендер на будівництво нового моста через Східничанку проводили двічі. Перший раз – на початку вересня 2020 року, але тоді він не відбувся, бо не прийшло достатньо учасників. А вдруге вже під кінець листопада цього ж року. Тоді в торгах взяло участь три компанії. Окрім «Спецавтогідробуд», «Автомагістраль-Південь» і «Будінжиніринг груп».

Остання фірма взагалі не завантажила документів. «Будінжиніринг груп» не вперше змагається за підряди з «Спецавтогідробудом». Загалом, за даними Clarity, компанії зустрілись дев’ять разів. В усіх випадках «Будінжиніринг груп» або не подавав жодного документу, або лише кілька.

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.