Виконком Львівської міської ради знову відмовив родині Брезіцьких у будівництві кафе в центрі

08 Листопада 2022

Недобуд родини Брезіцьких. Фото: Наші гроші. Львів

Виконавчий комітет Львівської міської ради 8 листопада відмовив у видачі містобудівних умов та обмежень для будівництва кафе-бару на площі Князя Ярослава Осмомисла, 3 – площі Звенигородській, 4. Як ми вже писали, це будівництво веде ПП «Перлина Львова», яка пов’язана із громадським активістом та екскандидатом на посаду мера Львова Назарія Брезіцького.

Проєктом МУО передбачено будівлю висотою в 17 метрів − три поверхи плюс мансарду із 87% забудови земельної ділянки. Загальна площа будівлі мала б становити 525 кв. м.

Земельну ділянку для майбутнього кафе-бару фірма «Перлина Львова» отримала в оренду ще 2005 року терміном на 10 років. У 2011 році компанія отримала дозвіл на будівельні роботи, але з 2015 року не могла продовжити термін оренди. Питання не розглядали через конфлікт з місцевими мешканцями, які виступили проти будівництва. Оренду продовжили лише 2019 року. На той час на ділянці вже був недобудований триповерховий будинок.

Третя відмова

На розгляд виконкому 8 листопада ставили два питання: про видачу МУО і про відмову. Щодо видачі рішення не прийняли, бо більшість голосуючих утримались. Проте прийняли рішення щодо відмови.

Баталії навколо цього проєкту тривають кілька років. Раніше, коли питання про МУО ставили на розгляд, мер Андрій Садовий заявляв, що за адресою будівництва зареєстровані компанії, замішані в махінаціях (насправді це різні адреси). Редакція «Наші гроші. Львів» з’ясувала, що йдеться про ТОВ «Перлина Львів-1», яке почало будівництва кафе-бару на площі Ярослава Осмомисла, 3А. Ця компанія у рівних долях належала Володимиру Стасишину і Галині Брезіцькій, матері Назарія Брезіцького.

Відтак Андрій Садовий доручив дослідити цю історію «до останньої коми», ще раз виїхати на місце майбутнього будівництва та зустрітись з мешканцями сусідніх будинків.

Цього разу на виконкомі розповіли, що зустріч із мешканцями була і дехто з них хоче, щоб за адресою проєкту нічого не будувалося. Окрім того, на засіданні вказали, що МУО не можуть видати через відсутність історико-архітектурного опорного плану міста.

Про забудовника

Приватне підприємство «Перлина Львова» до кінця минулого року було зареєстроване у селі Зимна Вода. Попередньою власницею була Ганна Котюк, а зараз – Володимир Синорацький. Ще раніше підприємство було прописане на площі Ярослава Осмомисла, 3 у Львові.

Таку ж адресу має ТОВ «Перлина Львова», яка належить матері Назарія Брезіцького ‒ Галині Брезіцькій, а також Борису Котюку. Останній зареєстрований з Ганною Котюк за однією адресою.

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.