Про що говорять бойовики

Подорож з Санкт-Петербургу до Ростова: російські окупанти демонструють у публічному чаті в Telegram свою «п’яну подорож» після повернення з війни в Україні
02 Листопада 2022

Четверо чоловіків зустрілися у Санкт-Петербурзі 9 серпня 2022 року, сіли в машину і поїхали в подорож через усю їхню велику країну. Їхнє авто – Daewoo Matiz, рясно розмальований літерами Z» та написами «Zа братьев», «На Славянск» і подібними. Охрестили вони його «бойовим барсіком». А самі чоловіки були одягнені у камуфляж. Це бійці російського підрозділу «БАРС-13», який воював на Харківщині та Донеччині. У травні-червні ці четверо також брали участь у бойових діях в Україні, а потім отримали поранення та повернулися в росію.

 Зустріч «барсівців» у Санкт-Петербурзі. Відео з телеграм-чату

На своєму «бойовому барсіку» вони їхали з Санкт-Петербургу до  Новочеркаська у Ростовській області, в їхню військову частину 22179 – щоб взяти всі необхідні виписки для оформлення статусу ветеранів  бойових дій і отримання грошових виплат після поранень. Але дорогою їм довелося зробити чималий гак до міста Чебоксари у Чувашії – щоб підібрати ще одного їхнього товариша з позивним Гусар.

Дорогою вони активно знімали свої пригоди, п’янки та розваги у готелях і ділилися цими відео у чаті «барсівців» у Telegram. Про цей чат і сам батальйон ми уже розповідали у попередніх матеріалах.

Учасники поїздки (зліва направо) – Алєксєй Лівінскій, Індєєц, Валентін Тур, Сєргєй Яндукін. Фото з телеграм-чату

Запустили і «Радиостанцию «Шервудский лес», за назвою локації в Україні, де вони воювали. «Ведучим» став бойовик із позивним Індєєц. Про чоловіка відомо небагато – справжнє ім’я Алєксєй. На війні в Україні він обіймав посаду заступника командира взводу кулеметників, а потім отримав поранення і лікувався у російських шпиталях. Зате його «репортажі» допомогли нам побачити, що являє собою справжній образ «русского добровольца» та ідентифікувати решту учасників поїздки.

Гусар із Чебоксар 

Відео зустрічі вже повного комплекту п’ятьох бойовиків в Чебоксарах  Індєєц опублікував у групі 10 серпня.

Зустріч із Дєнісом Любімовим у Чебоксарах. Відео з телеграм-чату

Справжнє ім’я Гусара – Дєніс Владіміровіч Любімов. Народився він 16 квітня 1983 року. У молоді роки відслужив строкову службу в російських прикордонних військах. Тоді ж йому довелося взяти участь у Другій чеченській війні. Багато фотографій Любімова з Чечні можна знайти на його сторінці у ВКонтакте.

Дєніс Любімов (зліва) під час війни у Чечні. Фото: ВКонтакті

Не захотів розлучатися із зеленим беретом Гусар і після дембелю – очолив Чувашскую рєспубліканскую організацию «Союз вєтєранов погранічних войск «Граніца». Після цього його соцмережі зарясніли світлинами у формі під час парадів членів спілки та злетів із «патріотичного виховання» школярів.

Дєніс Любімов під час параду. Фото: ВКонтакті

А у 2022-му Деніс Любімов вирішив знову поїхати повоювати – цього разу вже в Україні. У нього в Однокласниках можна зустріти багато фото з позицій «БАРСу-13» у Шервудському лісі та самого Гусара у камуфляжі зі зброєю в руках.

Дєніс Любімов в Україні. Фото: Однокласники

Воював з ним у складі «БАРСу» і його рідний брат із позивним Казанова – й теж отримав путівку до російського шпиталю. На початку вересня Гусар збирав у чаті бойовиків гроші на дороговартісне лікування брата.

Пішов воювати за кредит

Ввечері того ж дня як «барсівці» зустрілися з Любімовим, вони вирішили відзначити цю подію посиденьками у готельному номері. Головною прикрасою святкового столу стали, звісно ж, декілька пляшок горілки.

«На данный момент «барсики-13» питаются и кормят друг друга. Им, конечно же, лучше не мешать – они этого не любят. Стараемся их не спугнуть. Посмотрите, уважаемые друзья – рацион своеобразный, лица непонятные… Главное их не спугнуть», – розповідав у своєму «репортажі» Індєєц, пародіюючи програму «В мире животных».

Застілля «барсівців» у готелі. Відео з телеграм-чату

Але на цьому застілля не закінчилося – добряче сп’янівши, бойовики вирішили провести ще й уявне нагородження одного з членів компанії з позивним Дєвять-одін. «Приказом от 10.08.2022 года вы повышаетесь в градусах, давлении и боли в предплечьях. Но не с**те, все будет зашыбамба! Приказ №40 градусов». 

Нагородження» Алєксєя Лєвінского. Відео з телеграм-чату

У реальності кавалера ордену «за всьо хорошеє» звати Алєксєєм Юрьевічєм Лєвінскім. 11 вересня цього року він відсвяткував своє 50-річчя. Початок 2000-х він, найімовірніше, провів у тюрмі – на сайті Апатитського міського суду Мурманської області ми знайшли рішення про встановлення адміністративного нагляду за чоловіком з таким самим ПІБ, який звільнився з місць позбавлення волі. Але за що саме був засуджений Лєвінскій і скільки часу відсидів у в’язниці – у документі приховано. Відомо лише, що це був особливо тяжкий злочин з рецидивом.

Алєксєй Лєвінскій. Фото: ВКонтакті

Свою найстарішу сторінку в Однокласниках Алєксєй Лєвінскій почав вести у 2012 році. Судячи з неї, після відсидки він оселився у місті Апатити Мурманської області й жив тихим непримітним життям – завів собі собаку, ходив на шашлички, одружився.

Алєксєй Лєвінскій з дружиною Лілією. Фото: ВКонтакті

Але терпіння на життя без пригод у нього вистачило ненадовго – у 2017-2018 роках вже на іншій сторінці в Однокласниках з’явилися оголошення про продаж його авто та будинку в Псковській області. А також – репост зі сторінки компанії, яка обіцяє допомогти законно позбавитися кредитів. Згідно рішенням суду, станом на квітень 2020 року Лєвінскій дійсно завинив банкові 545 тисяч рублів (за тодішнім курсом – близько 7 тисяч доларів).

У 2021 році Лєвінскій переїхав у Псковську область, де працював різноробочим. Завів собі канали на YouTube і в TikTok, на яких розповідав анекдоти та про життя в російській глибинці. «21 век, 21 год. Вот такими дровами топится у нас хлебозавод…», – ділився він в одному з відео реаліями, як насправді живуть регіони «вєлікой газовой дєржави».

Ми не можемо однозначно стверджувати, що воювати Дєвять-одін пішов саме заради того, щоб розплатитися за кредитом. Але прикметно, що у чаті «барсівців» він єдиний активно піднімає фінансові питання. Наприклад, наприкінці вересня бойовик скаржився, що намагався дізнатися у губернатора Псковської області про регіональні виплати за поранення, але отримав відмову. Ще двома місяцями раніше у нього виник конфлікт з банком, бо з його картки списали зарплату за участь у так званій «спецоперації» через борги.

У своїх суперечках з фінустановою Лєвінскій посилався на федеральний закон, який вводить імунітет на виплати військовослужбовцям. Але насправді до Міністерства оборони рф «БАРСи» юридично не мають жодного відношення. За даними видання «The Moscow Times», контракти «добровольці» підписували із невідомим «управлінням», а зарплати їм приходять як благодійна матеріальна допомога. Зручна схема для російської влади, щоб у випадку поранення чи загибелі «барсівця» відхреститися від будь-яких виплат і соціальних гарантій.

Алєксєй Лєвінскій (третій зліва) з «барсівцями» у госпіталі

У соцмережах на даний час Алєксєй Лєвінскій неактивний. Свою участь у війні в Україні Дєвять-одін ніяк не афішує. Єдине фото з госпіталю в компанії інших «барсівців» він опублікував у себе ВКонтакті 16 липня.

Антиквар, злодій, бойовик    

«В данный момент мы наблюдаем мужскую пару «барсиков-13». Вы подумаете что-то нехорошее. Нет, скажу я вам. Потому что «барсики-13» – они бесполые и им похрен, с кем спать», – продовжував зйомки своїх «репортажів» Індєєц, стоячи біля ліжка, в якому після після п’янки спали разом двоє бойовиків. Один із них поспішив кинути в товариша подушкою.

Репортаж із ліжка. Відео з телеграм-чату

Цього «барсівця» звати Валєнтіном Анатольєвічем Туром. На війні він взяв позивний Ріга, а ВКонтакті іменує себе Валєнтіном Турєцкім. Народився Тур 21 травня 1984 року в місті Благовєщенськ на Далекому Сході, освіту здобув у Хабаровському прикордонному інституті ФСБ. Пізніше переїхав до Санкт-Петербургу.

Валєнтін Тур. Фото: ВКонтакті

Ще декілька років тому Валєнтін Тут жив щасливим і доволі успішним життям – їздив відпочивати в Європу й окупований Крим, мав трьох дітей, «любімую жену Маруську» та власний бізнес. Займався він торгівлею антикваріатом. Способами здобуття товару Ріга сильно не переймався – викопував його під час розкопок та просто крав на горищах покинутих сільських будинків, не соромлячись розповідати про це ВКонтакті. За що врешті-решт і постав перед обличчям російської Феміди.

Валєнтін Тур під час розкопок. Фото: ВКонтакті

За нашою інформацією, у 2017 році бойовик був засуджений за частиною 3 статті 158 Кримінального кодексу рф – крадіжку у великому розмірі чи з незаконним проникненням у житло. Офіційне рішення у російських судових агрегаторах нам знайти не вдалося. Але те, що він дійсно мав судимість, Валєнтін Тур сам публічно визнав у коментарях під одним зі своїх постів: «за 2 года меня утопили, потерял бизнес, сел, судимость, алкоголь и т.д.».

Валєнтін Тур з дружиною Марією. Фото: ВКонтакті

Після цього життя Ріги дійсно пішло шкереберть – почалися проблеми з алкоголем, дружина покинула заради іншого. Подробицями своїх сімейних драм він активно ділився у себе в Instagram. Жінку, врешті-решт, йому вдалося повернути. Але «осадочок», як то кажуть, залишився – 20 квітня Валєнтін Тур відзвітувався ВКонтакті, що «сбылась мечта идиота,  еду на Донбасс!». З сім’єю перед прийняттям рішення він не радився, а просто поставив перед фактом.

Валєнтін Тур (перший зліва) на позиціях у Шервудському лісі

У «БАРСі» Ріга був гранатометником. Повоювати в Україні встиг трохи більше двох місяців – наприкінці липня потрапив під обстріл і отримав два осколкових поранення середньої тяжкості. Один осколок з ноги йому витягнули, інший залізний «сувенір» у руці залишиться на згадку у тілі бойовика назавжди.

Мовчазний Саід

П’ятий, найтихіший учасник поїзки, має позивний Саїд. Не менш скромний він і в соцмережах. Свою сторінку ВКонтакті бойовик закрив. З опису профілю можна довідатися хіба те, що він дійсно воював у «БАРСі-13». Звати його Сєргєй Яндукін, народився 17 червня 1973 року та живе у Санкт-Петербурзі.

Сєргєй Яндукін. Фото: Однокласники

На сайтах оголошень можна знайти інформацію про те, що до війни Яндукін працював зварювальником. Професія не надто престижна, але на хліб з маслом йому, судячи з усього, вистачало. А також – на відпочинок на Кубі, фотографіями з якого він хизувався у себе в Однокласниках у 2020 році. 

Сєргєй Яндукін під час відпочинку на Кубі. Фото з Однокласники

Окупант одружений. Його дружину звати Анна Власова.

Сєргєй Яндукін з дружиною. Фото: Однокласники

Свої фотографії з війни в Україні Саїд почав активно викладати у серпні. Серед них можна знайти і фото розбомбленого Ізюма, і позиції у Шервудському лісі, і полонених українських військових та трофейну зброю й сухі пайки. А також самого Яндукіна: «це я у формі, це у компанії інших «барсівців», а оце – вже у російському госпіталі».

єргєй Яндукін у госпіталі. Фото: Однокласники

До своєї частини у Новочеркаську бойовики дісталися 16 серпня. Але там їх чекала прикра несподіванка – командування розпорядилося навіть не пускати їх на територію. Свої документи їм довелося чекати на прохідній.

«Барсівців» не пускають у військову частину. Відео з телеграм-чату»

На зворотній дорозі до Санкт-Петербурга «барсівці» заїхали також до міста Валуйки неподалік кордону з Україною, де лікуються поранені члени батальйону. Там вони збиралися передати гуманітарку пораненим товаришам і «поблагодарить медиков».

На даний час всі п’ятеро – Індєєц, Гусар, Дєвять-одін, Ріга та Саід – перебувають на території росії. Повертатися воювати в Україну ніхто з них, вочевидь, більше не збирається.

 

Це журналістське розслідування було проведене й опубліковане в рамках проєкту ІРРП «Підтримка журналістських розслідувань» за фінансової підтримки International Media Support (IMS).