Редакція ідентифікувала колишнього українського офіцера авіації, який воює на боці окупантів

01 Листопада 2022

На початку жовтня російське видання «Комсомольская правда» опублікувало репортаж пропагандиста Алєксандра Коца з позицій підрозділу «БАРС-13» поблизу міста Кремінна на Луганщині. Його бійці вже неодноразово ставали фігурантами наших публікацій. Цього разу нашу увагу привернув бойовик із позивним Старий, який, за словами пропагандиста, родом із Києва, раніше жив у Харкові, але вже 8 років воює на боці рф.

«Не хватает нам авиационной поддержки. Не хватает ОДАБов (объёмно-детонирующая авиабомба). Может быть, их не везде надо применять, но по определенным позициям, где нет местного населения, где лесной массив, бросать надо. Во-первых, это психологический мотив очень сильный. И укрепленные опорные пункты вскрывать можно, и продвижение наших сил гораздо выше будет», – закликав скидати авіабомби на українські позиції Старий у своєму коментарі Коцу.

Віктор Татомір. Скріншот із відео пропагандистів

Насправді бойовика звати Віктором Юрієвичем Татоміром. Він регулярно заходить на свою сторінку у ВКонтакті, але сам профіль в нього закритий. З нього можна дізнатися хіба те, що народився колаборант 19 лютого 1961 року та живе у Бєлгороді.

Значно більше розповість про Татоміра його сторінка в Однокласниках. Згідно з біографією у профілі, народився майбутній бойовик у Києві, там же закінчив школу. Далі була служба в радянській армії – у 13-му окремому розвідувальному батальйоні, що дислокувався у місті Ошаці на території тодішньої Німецької Демократичної Республіки.

Після армії він осів у Харкові та пов’язав своє життя з авіацією – закінчив військове авіаційне училище, служив бортовим техніком. У 2008-2013 роках працював за кордоном – спершу в Афганістані, потім у країнах Африки, звідки активно ділився фотографіями свого екзотичного життя.

Віктор Татомір під час роботи у Африці. Фото з ВКонтакті

А в 2014-му, після Євромайдану та початку російської збройної агресії на Донбасі, Віктор Татомір вирішив піти воювати на боці сепаратистів. Як розповів Старий Алєксандру Коцу, «отправил детей в Белгород и поехал в Луганск», де приєднався до батальйону «Прізрак» Алєксєя Мозгового.

Після того на його сторінці в Однокласниках почали з’являтися фотографії зі зброєю в руках та у компанії проросійських бойовиків.

Віктор Татомір (в центрі) під час війни на Донбасі. Фото з Однокласників

До початку війни у 2014 році сім’я Віктора Татоміра мешкала у Харкові – дружина Наталя та дві доньки. Де нині живе жінка достеменно невідомо, оскільки обидва її профілі в Однокласниках (сторінка 1 і 2) давно неактивні.

А от молодша донька Анна навесні 2014-го дійсно виїхала до російського Бєлгорода, де через рік вийшла заміж, а в 2019-му – отримала російський паспорт. Її сторінки в Однокласниках, ВКонтакті й Instagram закриті. Про життя новоспеченої російської громадянки відомо лише те, що вона має доньку та працює в бєлгородському готелі «Континенталь».

Віктор Татомір із дружиною, доньками і онуками. Фото з ВКонтакті

Старша донька Татоміра Олена Саттарова, якщо і виїжджала до росії, то незабаром, швидше за все, повернулася до рідного Харкова. Загалом її соцмережі викликають відчуття когнітивного дисонансу – у ВКонтакті можна знайти фото її доньок у вишиванках, але при цьому в Однокласниках жінка активно репостила антиукраїнські дописи.

Анна Литвиненко і Родіон Саттаров (друга та третій зліва) у Бєлгороді. Фото з ВКонтакті

На початку 2015-го Олена Саттарова публікувала у ВКонтакті фото із російського Санкт-Петербургу. Також вона часто гостює з родиною у сестри в Бєлгороді. У травні 2015-го її чоловік Родіон під час прогулянок містом навіть не посоромився начепити георгіївську стрічку. Підтримує жінка зв’язок і з батьком-бойовиком – у 2016 і 2017 роках вони відпочивали усією великою родиною в окупованому Криму.

Віктор Татомір з родиною під час відпочинку в окупованому Криму. Фото з ВКонтакті

Наприкінці минулого року Олена Саттарова все ще мешкала у Харкові. У вересні 2021-го вона отримала від місцевого суду попередження у неналежному виконанні батьківських обов’язків – за те, що її доньки на дитячому майданчику ображали іншу дитину нецензурною лайкою. Де перебуває Саттарова після початку повномасштабного вторгнення рф – невідомо, оскільки її сторінки ВКонтакті й Однокласниках неактивні, а профіль в Instagram закритий.

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.