Мін’юст виграв суд у справі ринків «Винниківський» і «Підзамче»

08 Вересня 2022

Григорій Козловський. Скрін з Youtube-каналу Ruh TV

Верховний Суд скасував попередні рішення судів, якими визнавали протиправним і відміняли наказ Мін’юсту щодо майна двох ринків, «Винниківського» і «Підзамче», які записали за компанією ТОВ «Дари Львівщини» доньки Григорія Козловського.

Таким чином, зараз є чинним наказ про те, щоб скасувати рішення двох реєстраторів про те, що два комунальні ринки стали приватними.

Джерело: постанова суду від 30 серпня 2022 року.

Зі скаргою на дії реєстраторів звертався міський голова Львова Андрій Садовий, коли майно ринків, що роками здавали в оренду, перестали бути комунальними у 2019 році.

«Дари Львівщини» в судовому порядку оскаржило наказ й виграло і в першій інстанції, і в апеляційній інстанції. Представником компанії в суді виступав депутат Львівської міськради від ЄС Юрій Ломага. Тепер судді Верховного Суду вирішили, що цей спір мали вирішувати господарські суди, а не адміністративні.

Поки тривав цей судовий спір програла справу Львівська обласна прокуратура про витребування майна ринків та скасування державної реєстрації прав власності. Водночас досі триває досудове розслідування у відповідному кримінальному провадженні.

Разом з тим, Львівська міська рада до закінчення розслідування вирішила укласти мирову угоду із «Дари Львівщини». Згідно з нею, за компанією визнається право власності на майнові комплекси двох ринків «Винниківський» та «Підзамче», а також право постійного користування ділянками під ними – тобто безстрокове і без сплати орендної плати. За це місто отримало 18,5 млн грн.

Мировою угодою було передбачено, що Львівська міська рада не має та не матиме в майбутньому жодних претензій до «Дари Львівщини», «Винниківський шлях» та «Галицький шлях».

Крім того, міський голова Львова Андрій Садовий повідомив, що Григорій Козловський інвестує ще 20 млн грн у розвиток соціальної інфраструктури міста. Щоправда, міськрада навіть на запити не повідомляє, де і коли Козловський інвестував ці кошти.

Тим часом ринками вже володіє не «Дари Львівщини», а дві інші компанії. Ринок «Винниківський» перейшов у власність ПП «Галицький шлях» депутата Львівської міськради від ЄС Олексія Різника, а будівлі «Підзамче» – ПП «Винниківський шлях» племінниці Козловського Віталії Дяченко (раніше була його дружина Юлія Козловська, а до неї сам Григорій Козловський).