Львівські судді дозволили залишити за парканом водойму в Брюховичах

04 Липня 2022

Фото Наші гроші. Львів, зима 2022 року

Львівський апеляційний суд задовольнив апеляційну скаргу Альбіни Савчук і скасував рішення суду першої інстанції, який визнавав недійсним договір оренди земельної ділянки з водоймою в Брюховичах. Мова йде про ставок на вул. Львівській, поруч із «Чебуречною».

Нагадаємо, у 2015 році Брюховицька селищна рада прийняла рішення, яким передала Альбіні Савчук земельну ділянку площею 4,5 га в оренду на 25 років для влаштування зони відпочинку. На думку прокуратури, рішення ради та укладений на його підставі договір оренди земельної ділянки порушують вимоги чинного законодавства. Ділянку надали оренду без врахування того, що на ній є водний об`єкт, це зробили без земельних торгів, без погодженого паспорта водного об`єкта тощо.

Фото Наші гроші. Львів, лютий 2022 року

Восени минулого року суд визнав недійсним цей договір оренди, а також зобов’язав демонтувати паркан перед поверненням водойми, оскільки він унеможливлює вільний доступ громадян до неї. А це є порушенням Водного кодексу України.

Мотивація суду

Орендарка водойми не погодилась із цим рішенням і подала апеляційну скаргу. Колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ у складі Світлани Копняк, Світлани Бойко та Андрія Ніткевича вирішила її задовольнити.

Однієї з підстав було те, що через два роки після укладення угоди було таки погоджено паспорти водних об’єктів і селищна рада внесла відповідні зміни до договору.

Крім того, у межах об`єкта оренди був розташований об’єкт нерухомості, який придбала Савчук. А тому, на думку суддів, ділянку, на якій вона розташована, можна було віддати без аукціону. Хоча по співвідношенню до розміру водойми і всієї ділянки – це фактично «будка», але судді стверджують, що законодавством «не обмежена площа земельної ділянки, яка передається в оренду для обслуговування нерухомого майна».

Щодо обмеження доступу і встановлення паркану, то Брюховицька селищна рада також дозволила облаштувати огорожу з легких металевих конструкцій (сітки) «для запобігання її засмічення». Суд вважає, що власник земельної ділянки може вимагати усувати порушення. Але нині в судовому порядку не оскаржується це рішення щодо облаштування прилеглої території. До речі, із фото видно, що замість сітки навколо озера облаштовано дерев’яний паркан та масивну вхідну зону з парканом, що фактично є окремою будівлею.

Фото: Наші гроші. Львів

Крім програшу Львівська обласна прокуратура ще має заплатити понад 136 тис. грн судового збору. Але як повідомив речник прокуратури Данило Антощак, прокуратура подаватиме касаційну скаргу.

Забудова на березі

В суді, виглядає, взагалі не обговорювали сумнівну забудову впритул до плеса води. Як раніше розповіли «Наші гроші. Львів», орендарка, яка пов’язана із екс-селищним головою Брюхович, збудувала там багатоповерховий готель на понад 2 тис. кв.м. Загалом редакція, крім готелю, нарахувала ще 10 зведених будівель, загальна площа яких становить 886 кв. м. Найбільше дивує, що на ділянці рекреаційного призначення зареєстрували чотири житлові будинки.

Рішень селищної ради, які б дозволяло їхнє будівництво, нам віднайти не вдалося. У селищній раді їх теж не могли знайти протягом місяця.

Щодо будівництва і реєстрації масивного готелю, то минулоріч Львівська міськарада звернулась в прокуратуру і до державної архітектурно-будівельної інспекції України, «щоб вони належно відреагували». А також подала скаргу в Офіс протидії рейдерству, щоб скасувати право власності на готель-самобуд.

У Офісі протидії рейдерству у лютому нам повідомили, що скаргу розглянули ще в жовтні минулого року. А висновок колегії і наказ Міністерства юстиції «перебувають в процесі оформлення та підписання». Наказ міністерства на сайті станом на сьогодні ми не знайшли.

Берега не видно