Росіяни, які обстрілювали Харківщину з «Градів», отримали по 11,5 років в’язниці

Фото: Радіо Свобода

Котелевський районний суд Полтавської області сьогодні засудив двох військовослужбовців збройних сил рф, які обстрілювали Харківщину з системи залпового вогню «Град» у перший день повномасштабного вторгнення росії. Обом призначили по 11,5 років позбавлення волі за порушення законів і звичаїв війни.

Засуджені Олександр Бобикін і Олександр Іванов проходили військову службу за контрактом на посадах водія-заряджаючого та навідника бойової машини «Град» у 200-й окремій мотострілецькій бригаді Північного флоту збройних сил рф, яка базується у Мурманській області.

22 лютого вона прибула нібито на навчання до селища Новоолександрівка Білгородської області. Там солдатам оголосили про підготовку «спеціальної воєнної операції» проти України. Після цього Іванов і Бобикін зарядили свої «Гради» снарядами.

Обстріляли житлові будинки

Вранці 24 лютого колона російської техніки вирушила на бойові позиції та зробила три залпи у напрямку Харкова, два з російської території й один уже з української. Бобикін брав участь у розгортанні системи залпового вогню, а Іванов – у наведенні та здійсненні залпів. Внаслідок обстрілів були пошкоджені електропідстанція, лінії електропередач і житлові будинки у селі Козача Лопань, та ліцей у Ветеринарному Харківської області.

Того ж дня російську колону розбили Збройні сили України. Іванов потрапив у полон 25 лютого, а Бобикін ще близько 10 днів переховувався у дитячому лікувально-оздоровчому таборі «Сонячний» на околиці Харкова, й пізніше також здався у полон українським військовим.

Обоє підсудних визнали свою вину.

Підсудні Олександри: Іванов і Бобикін. Скрін із відео Volodymyr Zolkin на YouTube

Засудили в день народження батька

Олександр Іванов народився 17 травня 1999 року в місті Оленєгорськ Мурманської області. Військову службу за контрактом проходив з 2018 року. У соцмережі ВКонтакті ми знайшли дві його давно неактивні сторінки (сторінка 1 і 2). На кожній доступні лише по одній дитячій фотографії.

Також він має абсолютно порожню сторінку в Однокласниках, на якій немає ані аватарки, ані жодної інформації, окрім дати народження.

У підписках у Олександра є його батько Олексій. Але він також неактивний користувач соцмереж – у профілі опублікована лише одна фотографія. Сьогодні, 31 травня, у день вироку синові, Олексій Іванов святкує свій 62-й день народження.

Олексій Іванов, батько засудженого

Байкер, спортсмен, окупант

Значно активнішим у мережі є інший засуджений Олександр Бобикін. Він народився 14 вересня 1995 року, військову службу за контрактом проходив із 2014-го. Востаннє на свою сторінку ВКонтакті заходив 20 лютого з мобільного. Проте у профілі немає жодного натяку про його службу в армії. Єдине фото в кітелі збройних сил рф Олександр виклав у квітні 2019-го, проте в ньому він катався на мотоциклі.

Загалом же більшість контенту на його сторінці присвячено захопленню мототехнікою.

Також Олександр Бобикін займався змішаними єдиноборствами (ММА). Згідно з архівною версією сторінки, раніше на аватарці в нього була фотографія у спортивному трико. У квітні 2019-го він опублікував фотографію з ще трьома чоловіками у боксерських рукавицях.

Бобикін – праворуч

Чоловік зліва від Олександра присутній ще на декількох світлинах. Нам вдалося його ідентифікувати як Максима Кисельова – президента Федерації ММА в Нижньому Новгороді. А самі фотографії були зроблені у приміщенні нижнєгородської академії ММА.

Крім цього, у період свого життя в Нижньому Новгороді Олександр Бобикін шукав собі пару за допомогою російського сайту знайомств Мамба.

Цей матеріал підготувала ГО «Львівська група» в рамках програми Інституту висвітлення війни та миру «Підтримка регіональних медіа України під час війни» за фінансової підтримки Європейського Союзу та МЗС Королівства Норвегії. Зміст публікації є винятковою відповідальністю ГО i не відображає погляди Європейського Союзу, МЗС Королівства Норвегії чи Інституту висвітлення війни та миру.