Уряд змінив правила перетину кордону для чоловіків

26 Травня 2022

Фото ілюстративне

Кабінет міністрів України розширив перелік причин для перетину кордону чоловікам призовного віку. У новій редакції постанови спростили перетин кордону для перевізників, водіїв гуманітарних вантажів, спортсменів та працівників Укрзалізниці.

До кожної із категорії є свої умови. Наприклад, водії, які перевозять вантажі на потреби ЗСУ та гуманітарну допомогу можуть отримати дозвіл на півроку, але безперервно перебувати в інших країнах можуть не довше 30 днів. Отримати таке дозвіл потрібно у військовій адміністрації або Мінінфраструктури.

Перевізники пасажирів на міжнародних маршрутах можуть перебувати до 45 діб, але за умови, якщо інформація про водія є у системі Укртрансбезпеки.

Працівники «Укрзалізниці», які забезпечують її функціонування та безперебійну роботу, можуть їздити за кордон на підставі рішення Мінінфраструктури або місцевої військової адміністрації. Строк перебування ‒ не більше 6 місяців.

Спортсмени, тренери та інші люди, причетні до організації спортивних змагань, можуть виїхати з дозволу Міністерства молоді та спорту. Тривалість перебування обмежена 30 днями, але може бути продовжена, якщо ці люди беруть участь у іншому змаганні за кордоном впродовж наступних 10 днів.

Однак нагадуємо, що заборона на виїзд чоловіків призовного віку (від 18 до 60 років) залишається чинною. Виїзд не дозволений на час воєнного стану, який триватиме до 23 серпня 2022 року, але може бути продовжений.

Хто може виїхати

Раніше Державна прикордонна служба вже надавала роз’яснення про те, хто ще з чоловіків може поїхати за кордон. Серед них:

  • Непридатні до військової служби (виключені з військового обліку);
  • Ті, хто постійно проживає за кордоном (з відповідною відміткою у паспорті);Студенти вищих або передвищих навчальних закладів за кордоном;
  • Уповноважені від Мінсоцполітики, які слідкують за умовами перебування дітей за кордоном;
  • Особи з інвалідністю (незалежно від групи);

Також є окрема категорія людей, які можуть виїхати на підставі спецдокументів:

  • Непридатні до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з подальшим повторним проходженням лікарської комісії);
  • Заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади;
  • Чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;
  • Чоловіки, які самостійно виховують неповнолітню дитину (дітей);
  • Чоловіки, які мають неповнолітню дитину та дружину, яка проходить військову службу;
  • Військові, які виїжджають на лікування;
  • Працівники Міністерства оборони, силових структур та прокуратури ‒ у службове відрядження.

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.