На Львівщині почали виплачувати фінансову підтримку фермерам

10 Травня 2022

Фото ілюстративне

Львівська військова адміністрація повідомила про виплату першого траншу фінансової допомоги аграріям. Її реалізовує департамент агропромислового розвитку у межах програми підтримки та розвитку сільського господарства. Сума виплат склала 468 тис. грн. Кошти перерахували сімом підприємствам.

Серед них п’ятьом виплатили відшкодування відсотків за залученими кредитами та фінансовим лізингом. Це 168 тис. грн сумарно. А ще двом аграріям надали кредитів на 300 тис. грн.

Що таке комплексна програма підтримки сільського господарства?

За цією програмою з обласного бюджету виділили 22 млн грн для фінансової допомоги фермерам. Через війну, яку розпочала росія, щонайменше 30% сільськогосподарських земель не будуть засіяні. Тому програма має на меті не допустити продовольчу кризу в Україні.

Хто може отримати фінансування?

Подаватись на програму можуть сільськогосподарські підприємства, фермерські господарства, приватні підприємці та фізичні особи. За словами директора департаменту Тетяни Гетьман, цього року максимально спростили умови для участі у програмі та збільшили бюджет на 30% у порівнянні із затвердженим до війни.

Наприклад, не потрібно розробляти бізнес-план. Під час воєнного стану необхідно лише заповнити анкету з даними про підприємство, показниками його діяльності та додати перелік документів.

На що отримують гроші фермери?

Кошти виділяють за чотирма напрямками:

  • Компенсація відсотків за кредитами та за супроводження договорів фінансового лізингу. Максимум ‒ 200 тис. грн для одного підприємства.
  • Пільговий кредит до 500 тис. грн. Надається на 5 років під 3% річних з можливістю відтермінування на один рік.
  • Часткова компенсація вартості насіння (до 50 тис. грн).
  • Дотації за утримання корів. По 2,5 тис. грн/голову, але не більше 125 тис. грн для одного учасника програми.

Додатково

Нагадаємо, що цього року аграрії Львівщини планують збільшити посівні площі. Наприклад у Золочівському та Дрогобицькому районі їх планують розширити на 11%.

А станом на 5 травня аграрії Львівщини залучили кредитів на 1,08 млрд грн. Основна частина з них – це так звані портфельні гарантії, тобто кредити, повернення яких гарантує держава. По Україні фермери сумарно залучили кредитів на 13,4 млрд грн.

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.