У Львові облаштовують містечко для студентів-переселенців

07 Квітня 2022

Тут і далі фото: Наші гроші. Львів

У одному з парків Львова сьогодні почали монтувати тимчасове містечко для студентів, які евакуйовуються через війну.

Тимчасове житло буде створене з блокових контейнерів. У ньому будуть усі меблі, також передбачені спеціальні бокси для душових, туалетів та місць для приготування їжі. Тимчасові будинки підключать до каналізації та електромережі.

Міський голова Львова Андрій Садовий повідомив, що загалом на території містечка буде 88 житлових контейнерів, у яких житиме 350 людей (по 2-4 особи). Бокси розмістять у вигляді подвір’я із закритим внутрішнім простором, на якому облаштують вуличні меблі.

Блокові будиночки вдалось отримати завдяки співпраці Міністерства регіонального розвитку та уряду Польщі, який оплатив та перевіз тимчасове житло. За словами головного архітектора Львова Антона Коломейцева, вартість такого житла становить 600-800 євро за кв. м, а також бокси можна складати у кілька поверхів за потреби.

Андрій Садовий зазначив, що тут житимуть студенти з університетів східної України:

«Сьогодні ми маємо більше, ніж 200 тисяч переселенців. Лише сьогодні вранці їх приїхало 3 тисячі. Зараз пішла хвиля мешканців Краматорська, Слов’янська. Також багато приїжджає студентів звідти, які будуть жити тут».

Також міський голова повідомив, що це тимчасове житло, а після його демонтажу тут обладнають спортивний майданчик.

«Це є тимчасове проживання, бо ми таки віримо, що до кінця, не знаю, літа максимум, ми видавимо ворога з нашої землі. А потім ми тут облаштуємо спортивний-рекреаційний комплекс, як це має бути за генеральним планом міста»,  – сказав міський голова.

Також Садовий підтвердив, що місто опрацьовувало із екологами вплив на парк проживання людей, а також наголосив, що це тимчасове житло на весняно-літній період.

Це місце розташування, за словами міського голови, обрали через близькість до університетів.

«Для соціальної адаптації краще розмістити студентів тут. Коли їх розмістити в Дублянах або була ідея біля стадіону «Львів», то вони будуть витрачати півтори години на добирання. Тому ми вирішили зробити можливість, щоб вони впліталися в життя міста. Тут для студентів ідеальне місце розташування», ‒ пояснив Андрій Садовий.

Також Садовий розповів, що завершити облаштування містечка планують до кінця тижня. До того часу планують вибудувати подібні містечка ще для 1 тис. людей. І спеціальні, більш комфортні, дерев’яні котеджі для матерів.

Тимчасове житло зводитимуть за кошти міжнародних організацій та міста.

«Є фінансування від Червоного хреста, ЮНІСЕФ, підрозділів ООН. Перший місяць міжнародні організації спали. Це правда, але коли ми жорстко зробили кілька заяв, почали приїжджати керівники і ми з ними почали співпрацювати», ‒ розповів міський голова Львова.

Також у планах будівництво повноцінного житла, оскільки частина вимушених переселенців залишаться у Львові на тривалий період.

«Ми прогнозуємо, що орієнтовно 50 тис. людей залишаться на довший час. Ми маємо вибудувати 1 млн м2 житла. Це достатньо великий об’єм, це дорого, але ми працюємо з європейськими інституціями, щоб ці кошти залучити. Також буде тимчасове житло для кількох тисяч людей. Бо, як ви знаєте, сьогодні таким житлом є всі школи, театри, всі споруди», ‒ розповів Садовий.

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.