Що відомо про сім російських окупантів, які каялись на прес-конференції

09 Березня 2022

В «Інтерфаксі» сім російських окупантів провели прес-конференцію. Це військові російської з 15-ї мотострілецької бригади, які потрапили в полон. «Наші гроші. Львів» зібрали про них інформацію із відкритих джерел і розповідають, що вони говорили.

Черник Максим Витальевич (Чернік Максим Віталійович)

Старший розвідник, з 2014 року служить за контактом. Згідно з його сторінкою у Вконтакті, народився 16 січня 1984 року, живе у Новокузнецьку, любить рибалку. Окрім музики та власних фото на своїй сторінці публікував плакат про гордість за Росію і малюнки, де висміювали Петра Порошенка, єропейських та американських лідерів.

На прес-конференції сказав наступне:

«Ніяких, як нам казали, фашистів чи гніту, тут немає… Ми воюємо проти мирної нації, яка жила добре і жила б добре без нас. Я дуже хочу, якщо побачать товариші по службі, колеги, військові, щоб одумалися, не повторювали наших помилок, склали зброю. Зрозумійте, пацани, тут немає ні фашистів, жодних лиходіїв. Ми воюємо проти мирної нації, яка жила чудово і жила б ще без нас».

Яковчук Александр Геннадьевич (Яковчук Олександр Геннадійович)

На його сторінках в Однокласниках вказано, що він народився 31 липня 1981 року, живе в селі Тоцьке-2 в Оренбурзькій області, має дружину і доньку. Проходив військову службу за контрактом, розповів він, спеціальність – водій.

Під час прес-конференції окупант сказав, що вибачається за те, що прийшов із війною, вбивати українців: «Своєму керівництву хочу сказати, що я про це шкодую. Коли я приїду додому, я піду проти своєї влади, проти Путіна».

Демьянов Максим Вячеславович (Дем’янов Максим Вячеславович)

Водій у розвідувальному підрозділі. У соцмережі вказаний як «Максим Демьян», у профілі зазначив, що він військовий, народився 2 лютого 1990 року, живе в Самарській області, а родом з Кургану. Раніше повідомив, що здався добровільно.

За його словами, 15-та бригада навесні 2014 року заходила до Криму, потім влітку 2014 року – до Краснодона (Луганська область). У 2017 році бригада перебувала у Сирії, у 2020 році – там само виконувала функцію військової поліції.

Галкин Сергей Алексеевич (Галкін Сергій Олексійович)

Народився 19 травня 1987 року, старший сержант. Проживає в селищі Рощинський Самарської області.

Він попросив пробачення у кожного будинку, в кожної вулиці і кожного громадянина України, жінок та дітей: «Своєму керівництву військових частин я хотів би сказати одне, що вони повелися підло і стосовно нас по-зрадницьки. Армія призначена для захисту своєї країни, але не для нападу на іншу».

Николаев Денис Сергеевич (Ніколаєв Денис Сергійович)

Народився 3 серпня 1991 року в місті Ульяновськ, розвідник-гранатометник.

«Прошу вибачення в українського народу, що ми вторглися у вашу країну. Нас просто обдурили та кинули. Ви не ображайтесь на нас і не гнівайтесь, що все ось так ось вийшло. Ми справді не знали, що тут все навпаки. Тут мирні жителі, тут мирні люди, які жили своїм життям, виховували дітей. Своєму уряду хочу сказати, щоб вони припинили цю війну, безглузду війну. Будь ласка, припиніть цю війну», – сказав він під час прес-конференції.

Рассказов Владимир Васильевич (Рассказов Володимир Васильович)

Народився 14 липня 2000 року, рядовий, кулеметник, проходив військову службу в селищі Рощинський (Самара). Вибачився перед українцями і повідомив, що російська влада казала їм, що тут потрібно врятувати українське населення:

«Хочу сказати громадянам російської федерації – щоб вони кидали зброю, покидали свої дислокації, не йшли сюди, бо тут знаходиться митре населення, вони не хочуть війни».

Блажко Сергей Вадимович (Блажко Сергій Вадимович)

Народився 24 вересня 1998 року, навідник БТР. Мешкає в Самарській області, в місті Кінель, на вул. Елеваторній, 3. Має сторінку в «Однокласніки» і «Вконтакті».

«Ми визнаємо свою вину, ми розуміємо, що військові злочинці. Війну тут ніхто не хотів. Всі мирні мешканці тут будуть битись до кінця за свою землю», – сказав він на прес-конференції.

 

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.