Cуд скасував детальний план для забудови Антонова в центрі міста

15 Грудня 2021

Фото будівництва: Наші гроші. Львів

Верховний Суд скасував частину детального плану території щодо площі Адама Міцкевича, 9 у Львові. Там власник «ОККО» Віталій Антонов зводить 25-метровий готель.

Джерело: постанова, оприлюднена 13 грудня 2021 року.

Судді: Ян Берназюк, Наталія Коваленко, Василь Шарапа.

Історія судового конфлікту щодо ділянки на площі Адама Міцкевича розпочалась ще в грудні 2019 року, два роки тому. Тоді позов подали дві організації − Львівська обласна організація Національної спілки художників України та Український національний комітет міжнародної ради з питань пам’яток і визначних місць (ІКОМОС).

Вони хотіли, щоб суд скасував частину ухвали «Про затвердження детального плану території в районі площі Ринок», де йдеться про площу Адама Міцкевича. Цю ухвалу депутати міської ради погодили у вересні 2019 року. Пізніше львівські активісти намагалися скасувати її повністю, однак наразі їм це не вдалося.

А от частину цього детального плану після двох років все-таки оскаржила львівська спілка художників. Верховний Суд підтримав організацію через два основні аргументи.

Вигляд будівництва на площі Міцкевича, фото Наші гроші. Львів станом на 15 грудня 2021 року

Позиція суддів

Перший – Львівська міська рада порушила процедуру проведення громадських обговорень щодо детального плану території в районі площі Ринок. Вони тривали з квітня по травень 2019 року, на обговорення зареєструвалося 215 людей.

Судді встановили, що формулювання «у районі площі Ринок» не є точним. Воно не дало змогу мешканцями зрозуміти, що в детальному плані буде також включена площа Адама Міцкевича, 9. Хоча в попередніх інстанціях судді вважали, що міська рада не зобов’язана перелічувати усі вулиці, а під фразою «у районі площі Ринок» йшлося про території поблизу.

Другий – Львівська міська рада проігнорувала ЗУ «Про охорону культурної спадщини». Вона не погодила детального плану території в Міністерстві культури та інформаційної політики. І також не поінформувала про нього Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

У Верховному Суді зазначили, що територія, охоплена площами Ринок та Адама Міцкевича, 9 включена до охоронної зони всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Так, рештки будівлі, які були на ділянці, не є пам’яткою культурної спадщини. Але територія, вважають судді, розташована в історичному ареалі Львова. І тому міська рада повинна була дотриматись закону «Про охорону культурної спадщини».

Про будівництво

На площі Адама Міцкевича, 9 готель висотою 25 метрів будує ТОВ «Центр розвитку нерухомості». Компанія входить до групи фірм «Універсальна інвестиційна група» бізнесмена Віталія Антонова. Серед найбільш відомих – ПАТ «Концерн Галнафтогаз», це мережа автозаправок «ОККО».

Право власності на ділянку під готель фірма «Центр розвитку нерухомості» остаточно отримала в 2005 році. А будівництво розпочали аж 2020 року, після чергового дозволу від виконавчого комітету.

Проти цього готелю з компанією Віталія Антонова судилося Міністерство культури та інформаційної політики. Воно винесло приписи про заборону будівництва, однак в листопаді цього року суд їх скасував. Суддя Уляна Братичак не побачила, що ділянка розташована в історичному ареалі міста.

 

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк в рамках проєкту «Виробництво та популяризація журналістських розслідувань у Західній Україні». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.