Садовий порушив мораторій і дозволив багатоповерхівки на Під Голоском

Виконком погодив нове будівництво житла в районі Під Голоском, хоча півтора роки тому сам же встановив мораторій на забудову
14 Грудня 2021

Фото ілюстративне. Забудова в районі Під Голоском. Скрін із відео Юліана Чаплінського на YouTube

Виконавчий комітет Львівської міської ради дозволив нове будівництво багатоквартирних житлових будинків у районі Під Голоском попри встановлений мораторій. «За» проголосували усі члени виконкому на засіданні в п’ятницю, 10 грудня. Текст рішення вже підписаний міським головою і оприлюднений на сайті міськради.

Йдеться про комунальну ділянку площею 0,75 га неподалік озера Стосіка в районі Під Голоском. Містобудівні умови дозволять тут будівництво багатоповерхівок з громадськими приміщеннями та підземним паркінгом.

Ділянку разом із вже виданими містобудівними умовами та обмеженнями обміняють на іншу ділянку. Це 0,6 га на вул. Малоголосківській, які належать компанії ТОВ «Лінтер-Пласт». Обмін роблять для розширення території майбутньої школи.

Червоним позначена ділянка фірми «Лінтер-Пласт», синім – комунальна ділянка, на яку видали містобудівні умови та обмеження та яку в подальшому обміняють на ділянку «Лінтер-Пласт» (Google Карти)

Таємне питання

Проєкт рішення щодо видачі містобудівних умов та обмежень на Під Голоском не опублікували в порядку денному засідання, який згідно з регламентом виконавчого комітету Львівської міської ради оприлюднюють за три ні до засідання.

Лише в кінці засідання головний архітектор Львова Антон Коломєйцев озвучив це питання. При цьому назвав хіба кадастровий номер ділянки, без назви району. І без жодного обговорення всі присутні члени виконкому підтримали забудову.

Усі члени виконкому проголосували «за» будівництво на Під Голоском, незважаючи на мораторій (скріншот із відео засідання)

При цьому виконком порушив мораторій на будівництво житла в районі Під Голоском, який запровадив у травні 2020 року. Таке рішення ухвалили після протестів мешканців щодо проблем з інфраструктурою. Декілька років виконком постійно дозволяв нові багатоповерхівки на Під Голоском, хоча там не було жодної інфраструктури, як-от шкіл чи садочків.

Цієї проблеми не вирішили й досі. Наразі в районі Під Голоском забудовник «Нова Оселя» завершує будівництво дитячого садочка на 350 дітей, але цього недостатньо. Детальніше про найбільш проблемний район міста читайте в нашому тексті «Район з голосом».

Дозвіл на зміну зонування у районі житлового району Під Голоском, що в Шевченківському районі Львова, дали на сесії восени 2020-го, а закупівлю послуг на розробку провели лише в червні цього року. Зміни досі не затверджені, а відтак мораторій на видачу нових житлових МУО ще діє.

Реакція на ситуацію

«Ми були шоковані з такого рішення», – розповіла редакції «НГ. Львів» учасниця робочої групи з вирішення проблемних питань в районі Під Голоском Людмила Федяй. За її словами, міська рада повинна повідомляти мешканців завчасно про розгляд містобудівних питань щодо району. Однак жодного будівництва з робочою групою не обговорювали. Мешканці написали звернення до міської ради, щоб там пояснили ситуацію.

На момент публікації редакції не вдалося отримати коментарів від головного архітектора Львова Антона Коломєйцева та членів виконкому. Також не готова була відповісти на наші запитання співвласниця фірми «Лінтер-Пласт» Наталія Дема.

Зв’язатись вдалось лише з Андрієм Москаленком, членом виконкому та заступником міського голови Андрія Садового. Він повідомив, що мусить уточнити інформацію, перш ніж коментувати.

«Я мушу уточнити, бо не пригадую, щоб на минулій п’ятниці були такі містобудівні», − сказав Андрій Москаленко. Він поспілкується з головним архітектором Антоном Коломєйцевим і лише тоді зможе детальніше розповісти про рішення.

Редакція «Наші гроші. Львів» опублікує усі пояснення, як тільки їх нам нададуть.

Про власника ділянки

Компанія «Лінтер-Пласт» стала власницею ділянки на вул. Малоголосківській в грудні 2020 року. В січні цього року ділянку виставляли на продаж за $800 тис.

Львівська фірма зареєстрована 2016 року. Спеціалізується тільки на торгівлі паливом, рудами, металами та промисловими хімічними речовинами. Володіють фірмою три власники – Наталія Дема, Володимир Вовк та Борис Сторчай.

Але найбільша частка компанії, а саме 89%, належить юристці з Винник Наталії Демі. Вона є власницею низки підприємств, зокрема будівельного ПП «Інвест-Буд-Сервіс» та готелю «Маестраль» (ТОВ «Маестраль») на вул. Олени Степанівни, 31 у Львові. Крім того, Дема давно співпрацює з відомим львівським бізнесменом та президентом ТОВ «Укренерго» Тарасом Керницьким. Її телефон зазначено в контактних даних ФОП Керницький Тарас Любомирович. Вона також є директором газовидобувної компанії бізнесмена «Інгазко».

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк в рамках проєкту «Виробництво та популяризація журналістських розслідувань у Західній Україні». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.